Podrška radu udruženja “Luna“ - iKragujevac


Vesti

U prisustvu člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr Gordane Damnjanović i načelnika resorne uprave Nikole Ribarića, u prostorijama Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama “Luna“, dr Suzana Perović, predsednica UO udruženja i Mauricio Kamin, direktor Asocijacije Trentino za Balkan potpisali su ugovor o finansiranju programskih aktivnosti ovog udruženja.

Udruženje “Luna“ uz podršku Asocijacije Trentino za Balkan i grada Kragujevca počelo je sa radom pre godinu dana i za to vreme okupilo oko stotinak članova i prema rečima dr Suzane Perović, predstavlja jedno od najvećih u ovoj mreži udruženja. Članovi udruženja su osobe sa mentalnim smetnjama, članovi njihovih porodica sa kojima rade tri medicinska tima. U prostorijama udruženja određenog dana u nedelji okupljaju se i žene obolele od karcinoma dojke. U okviru saradnje sa Asocijacijom prošle godine zdravstveni tim Udruženja sa pacijentima boravio je u Italiji i za to vreme lekari su prošli kompletnu edukaciju koja se tiče osnivanja centra za mentalno zdravlje a korisnici su mogli da vide kako funkcionišu italijanski centri.

Za godinu dana rada napravili smo brojne aktivnosti a ugovor koji smo danas potpisali omogući će nam da te aktivnosti proširimo. Pre svega, u planu je da rad usmerimo na širu društvenu zajednicu, na rad sa školama i destigmatizaciji. Do sada je postignut osnovni cilj a to je da članovi udruženja, “Lunu“ doživljavaju kao svoj prostor i da se osećaju kao kod kuće. U okviru nastavka saradnje predviđeno je da razvijemo socijalno preduzeće što je novina i što je deo ekonomske podrške koju nam pruža Asocijacija, rekla je dr Perović, predsednik UO Udruženja.

O dosadašnjoj saradnji, oceni realizovanih kampanja udruženja “Luna“ protiv stigmatizacije i o budućim planovima saradnje, govorio je Mauricio Kamin, direktor Asocijacije Trentino za Balkan.

Veoma smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom ne samo sa udruženjem “Luna“ već i sa civilnim sektorom u Srbiji koji se bavi mentalnim zdravljem. Očekujem da nastavimo saradnju jer je u planu da “Luna“ preraste u socijalno preduzeće, objasnio je Mauricio Kamin, direktor Asocijacije.

Nadam se da će se u Srbiji uskoro biti usvojen zakon o socijanom preduzetništvu i da će “Luna“ učestvovati u njegovoj primeni od samog početka a mi planiramo da nastavimo sa saradnjom i razmenom iskustava, jer u Trentinu već nekoliko godina unazad postoje udruženja kao što je “Luna“, rekao je Mauricio Kamin i dodao da je na festivalu ekonomije održanom u Italiji predstavljen projekat “Luna“ kao dobar primer saradnje civilnog društva i državnih institucija koji pomažu i doprinose poboljšanju kvaliteta života.


Ugovor Udruženja “Luna“ i Asocijacije Trentino za Balkan produžen je na dve godine, do početka 2019. godine i odnosi se na prenos znanja ali podrazumeva i finansijsku podršku u visini od oko pet hiljada evra namenjenih za osnivanje socijalnog preduzeća i tri hiljade evra za troškove Udruženja. U okviru podrške biće obezbeđena podrška stručnjaka iz Italije.

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu