"ŠUMADINAC U TRENDU": Osvežen kragujevački Fijatov model - iKragujevac


Vesti

Nedugo posle svečane ceremonije upriličene 25. maja u krugu fabrike u Kragujevcu povodom početka proizvodnje novog "fijata 500L" - za specijalizovane novinare iz Srbije organizovana je i probna vožnja

I to u Torinu, sedištu čuvene fabrike, gde je i razvijen popularni "šumadinac". Ekipa "Novosti" je tako imala priliku da u srcu industrijskog grada Torina još jednom vidi s kakvim su to "začinima" i maestralnim potezima dizajnerskom kičicom magovi "Fijata" "osvežili" kragujevački model da bi mogao da nastavi uspešnu tržišnu utakmicu.

Italijani ne smatraju da je urađen jednostavan "fejslifting" ili "zatezanje bora", odnosno restilizacija postojećeg modela. To je sada sasvim novi model, kažu, jer je oko 40 odsto delova koji se koriste potpuno novo.

Dosadašnju "liniju" tri modela - "500L", "500L living" i "500L treking", zamenila su "tri posebna identiteta" nazvana "urban", "kros" i "vagon".

Novi model je dobio, i napred i nazad, nove svetlosne grupe (LED), drugačiji su branici, prednja maska, unutrašost je modernija... Još je više haj-tek i još upečatljiviji. Vozač takođe ima na raspolaganju inovativni TFT digitalni displej u koloru, s kompletnim paketom korisnih informacija.

Sve komande su na volanu - koriste se sistem UconnectTM HD Live sa sedmoinčnim tač-skrin ekranom visoke revolucije, Apple Car Play integracija ili Android AutoTM podrška.

Sve tri verzije odlikuju vrhunske sigurnosne funkcije, poput sistema automatskog kočenja (Autonomous City Brake), koji je u upotrebi u gradskoj vožnji pri brzinama ispod 30 km/č.

Novi "500L" dostupan je u deset pastelnih ili metalik boja s tri vrste krova: u boji karoserije, sjajno crni ili beli, ili mat crni. Ukupno, korisnici imaju izbor od čak 37 kombinacija boja. Kapacitet prtljažnika sa uspravljenim zadnjim sedištima je 455 litara kod verzija "urban" i "kros", odnosno 638 litara na verziji "vagon". Sa oborenim sedištima, kapacitet modela "urban" i "kros" povećava se na 1.480 litara, odnosno na 1.784 litra kod modela "vagon".

Linija benzinskih motora obuhvata 1,4-litarski sa 95 KS, 1,4-litarski TJet sa 120 KS, kao i 0,9-litarski TwinAir (nije u ponudi u Srbiji), od 105 KS. Liniju kompletiraju dvogorivi benzinski i TNG 1,4-litarski TJet motor, sa 120 KS, kao i "dual" benzinski i metanski 0,9-litarski TwinAir, sa 85 KS. Dizel motori su 1.3 MultiJet sa 95 KS, i 1.6 MultiJet sa 120 KS.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu