Zavirite u unutrašnjost crkve Tomislava Nikolića (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Objekat je površine 153 kvadrata i dobijena je dozvola za gradnju u opštini Knić. Nikolić je odlučio da, kada se crkva završi, sve pokloni Šumadijskoj eparhiji, I biće ženski manastir. Cela građevina vredi, prema procenama gređevinskih stručnjaka, više od milion evra.

Bajčetina je selo na obroncima Gledićkih planina, 15 kilometara od Kragujevca, odakle potiče predsednik Srbije. Tamo ima kuću i imanje.

Zadužbinu predsednika Nikolića, krasi ruska ikona, poklon Patrijarha moskovskog Kirila i mozaik sa likovima srpske dece stradale u Drugom svetskom ratu i NATO bombardovanju Jugoslavije.

U samom hramu dominira mozaik kao umetnička forma.Površina oslikanog prostora je oko 400 kvadratnih metara.

Mozaik je vrlo živopisan, u skladu sa kanonskim pravilima i rasporedom koji je odredio vladika šumadijski gospodin Jovan.

Po preporuci predsednika Nikolića i njegove supruge, na svodu je urađena kompozicija posvećena stradalim kragujevačkim đacima iz Drugog svetskog rata, a pored nje dominiraju i likovi Sanje Milenković iz Varvarina, i Milice Rakić iz Batajnice, koje su bile žrtve NATO agresije 1999. godine, ali i Vukašina iz Klepaca, koji je žrtva ustaškog zločina u Jasenovcu.

Vitraži, izrađeni u klasičnom stilu,a za njihovu izradu korišćeno je bojeno zapečeno italijansko staklo kombinovano sa prirodnim kamenom.

Prema rečima ljudi koji su radili na mozaiku, najteže za rad su bile lučne površine. Jedna od takvih površina je kupola koju krasi lik Isusa Hrista, ali i Bogorodica u oltarskoj apsidi i silazak Svetog Duha koji se takođe nalazi u sfernoj površini.

Predsednikova supruga Dragica Nikolić se angažovala i bila supervizor u procesu stvaranja mozaika, a njen rad će biti ikona Svetog Dimitrija.

U ovom hramu se nalaze dve raskošne, dekorativne ikone, jedna iz Hilandara, druga, poklon patrijarha moskovskog Kirila.

Poludragi kamen, oniks, iz Arizone, koji je predsednik Nikolić dobio na poklon, krasi oltar hrama.

Crkva posvećena Svetom Dimitriju podignuta je na placu koji je Nikolić namenski kupio. Sama građevina koja je izuzetno kvalitetna, izgrađena je od pune cigle.U izradi unutrašnjosti crkve korištene su kockice od pozlaćenog, ili drugačijeg venecijanskog stakla. U Bajčetini ima i takvih, a one u nabavci koštaju 170 evra po kilogramu. Za jedan kvadratni metar freske potrebno je 12 kilograma takvih kockica.Kvadratni metar mozaika košta oko 1.000 evra, a ako je radjen od specijalnih materijala i ima zlatnih delova, može da košta i dvostruko više. Objekat je površine 153 kvadrata i dobijena je dozvola za gradnju u opštini Knić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu