Manifestacija "Budi i ti promoter zdravlja" u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, promovisanjem turističkih potencijala grada, priključila se akciji promovisanja zdravog načina života, koju u ponedeljak, 24. aprila, u Sportskom centru „Iskra“ organizuje Institut za javno zdravlje „Kragujevac“. Manifestacija „Budi i ti promoter zdravlja  ima za cilj razvijanje svesti za usvajanje zdravih stilova života, za sve Kragujevčane. Promoter zdravog načina života je naš proslavljeni maratonac Goran Nikolić, koji je iako slabovid, tokom prošle godine istrčao 55 maratona i postigao nov Ginisov rekord, prikupljajući na taj način sredstva za opremanje Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“.

Manifestacija počinje u 16 časova pozdravnim govorom, a potom slede prezentacije „Zdravi stilovi života“, Predškolskih ustanova „Đurđevdan“ i „Nada Naumović“, potom predavanje dr sc.med. Ivane Simić Vukomanović, „Mentalno zdravlje mladih na području Centralne Srbije“ i prezentacija Prve kragujevačke gimnazije „Hemija i zdravlje kroz vreme“.

Na platou ispred Sportskog centra „Iskra“, tokom manifestacije, posetioci će moći da se upoznaju sa raznovrsnim zdravstveno-vaspitnim i promotivnim sadržajima, uz mogućnost kontrolisanja sopstvenog zdravstvenog stanja. Biće promovisane najsavremenije analize za rano otkrivanje bolesti imunološkog sistema (alergija, autoimunske bolesti) na osnovu seroloških (uzorak krvnog seruma) i genetskih ispitivanja, a obavljaće se i kontrola kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tipa 2, skrining na depresiju, kao i određivanje stepena nikotinske zavisnosti kod pušača. Prisutni će moći da vide demonstraciju prve pomoći na povredi, promociju veštine resuscitacije (ponovnog pokretanja rada srca) i upotrebe automatskog eksternog defibrilatora i da se upoznaju sa radom Savetovališta za HIV i polno prenosive bolesti.

Predškolcima i osnovcima namenjena je prezentacija radionice engleskog jezika“Super food“, sportskih veština, pripremanja zdrave i bezglutenske hrane, a biće organizovani i kvizovi znanja, kao i turistička promocija grada.

Ova manifestacija organizovana je uz podršku Skupštine grada, Sportskog centra „Park“, Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“, Domova zdravlja na nivou Šumadijskog upravnog okruga, Predškolskih ustanova „Đurđevdan“ i „Nada Naumović“, Prve kragujevačke gimnazije, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Zastava“, Gradske organizacije Crvenog krsta, Zavoda za stomatologiju, Društva za borbu protiv šećerne bolesti, Fudbalskog kluba „Vašarište“, Škole stranih jezika „Globe“, Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“, Medicinske škole sa domom učenika „Sestre Ninković“, Trgovinsko-ugostiteljske škole „Toza Dragović“, Apotekama „Kragujevac“ i „Benu“, Gerontološkim centrom, Asocijacijom studenata farmacije, omladinom „Jazas“-a i  Gradska turistička organizacija „Kragujevac“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu