SVAKA ČAST: Kragujevački lekari pomeraju granice medicine, prvi ugradili veštačko rebro u Srbiji! - iKragujevac


Vesti

Tim lekara grudne hirurgije Kliničkog centra u Kragujevcu, prvi u Srbiji, ugradio je pacijentkinji rebro od medicinskog materijala. Implantat su napravili stručnjaci kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka koji su, pre 8 godina, prvi napravili i veštačku grudnu kost.

Spoj inženjerstva i hirurgije, za kragujevačke stručnjake, postao je praksa. Na osnovu snimka, pomoću kompjuterskog modeliranja i 3-de štampača, konstruisan je i izliven anatomski dizajniran implantant dužine 12 centimetara.

Rekonstruisana kost, identična je odstranjenom delu rebra.

"Mi smo povezali neka znanja iz građevinske prakse, pa smo materijal koji je krt, to je medicinski cement, armirali i ojačali sa titanijumskom žicom, koja se takođe koristi u standardnoj operativnoj praksi", objašnjava prof. dr Nenad Grujović, upravnik Centra za informacione tehnologije. "Tako smo dobili implantant, koji je u stvari armirano rebro."

Zahtevna operacija, plod domaće pameti i znanja, predstavlja novinu i u svetu. Umesto skupog titanijuma, Kragujevčani su standardnim, neškodljivim hirurškim materijalima i veštim rukama, postigli isti rezultat.

"Implantant smo fiksirali sa jedne strane za kičmeni stub, a sa druge strane za pripadajući deo rebra 0,5 + 5,04. Na ovaj način zid grudnog koša je potpuno, na neki način vraćen u prvobitno stanje, tako da je mehanika disanja, razmena gasova gasova, adekvatna", naglašava prof. dr Slobodan Milosavljević, grudni hirurg KC Kragujevac.

Složena četvoročasovna operacija dobro je protekla. Šezdesetšestogodišnja Jonka Mladenović, prvi put posle nekoliko meseci, nema bolove:

"Svaki dan sve bolje i bolje,super... još dva tri dana, pa idem kući."

Ovakvi veštački implantanti, koji se namenski prave za svakog pacijenta, mogu se primeniti u svim oblastima hirurgije, kod rekonstrukcije delova kostiju. Stručnjake, koji pomeraju granice medicine, već imamo.

 

 

 

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu