Kragujevački roditelji u ponedeljak vraćaju decu u školu! - iKragujevac


Vesti

Roditelji koji pet dana nisu vodili decu u školu protestujući zbog nerešavanja problema vršnjačkog nasilja u odeljenju II-3 osnovne škole "Stanislav Sremčević" odlučili su da u ponedeljak 10. aprila vrate decu na nastavu koja se održava u prvoj smeni.

Predstavnik nezadovoljnih roditelja odeljenja II-3 Aca Savić rekao je agenciji Beta da se direktor škole u petak pismeno obavezao roditeljima da će učenik za koga roditelji tvrde da fizički i psihički maltretira njihovu decu u odeljenju II-3, uz sebe imati psihologa ili pedagoga, umesto majke čije prisustvo do sada nije imalo efekat.

"Posle sastanka s direktorom, pa zatim u Školskoj upravi u petak, pristali smo na predlog Školske uprave i Centra za socijalni rad, ali smo ga uvažili samo kao prelazno rešenje, da deca ne gube nastavu", rekao je Savić.

On je naveo da roditelji insistiraju da se pronađe konačno rešenje, odnosno da nadležne institucije, pre svega škola, pa zatim i socijalne i zdravstvene ustanove "urade svoj deo posla".

"Rešavanje ovog problema ne sme da se izbegava i razvlači. Mi želimo da se istovremeno pomogne i dečaku, i stvore uslovi za bezbednost naše dece na nastavi i u školi“ rekao je Savić.

Zabrinuti za bezbednost dece i nezadovoljni što škola i druge nadležne ustanove ne rešavaju slučaj vršnjačkog nasilja u odeljenju II-3, roditelji učenika iz tog odeljenja nisu vodili decu na nastavu od ponedeljka do petka.

Oni su naveli da je u odeljenju II-3 učenik koji povremeno maltretira njihovu decu, udara ih i šutira, vređa ,priča vulgarne reči, ometa nastavu na razne druge načine.

Oglasila se i dečakova majka u pismu medijima i navela da se radi o dečaku u inkluziji koji je kao i cela porodica izložen "nesvakidašnjem teroru, nerazumevanju od strane nastavnog osoblja, stručne pedagoške službe, roditelja i vršnjaka".

Prema njenim rečima, od polaska u školu 2015. godine nad njenim detetom se vrši nasilje, verbalno i fizičko od strane učiteljice, pa je naredne godine prebačen u drugo odeljenje gde se su se "torture" nad njim nastavile.

U Centru za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu vodi se u vezi s dečakom "Konferencija slučaja" i postoji urađen "Plan zaštite" koji predviđa mere koje treba da preduzmu školske, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite.

U Centru kažu da je problem složen i osetljiv i da rešavanje slučaja zahteva i vreme, i razumevanje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu