Očuvanje flore i faune Gružanskog jezera zajednički interes Kragujevca i Knića - iKragujevac


Vesti

Zaštita flore i faune na Gružanskom jezeru, rešavanje problema odlaganja komunalnog otpada na priobalju i očuvanje ribljeg fonda u ovom jezeru, bile su teme sastanka, koji je danas organizovao zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momcilovic.

Sastanku su prisustvovali član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Zoran Prokić, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija“ Nebojša Jakovljević, republiči vodni inspektor, predstavnici opštine Knić, na čijoj se teritoriji nalazi Gružansko jezero, predstavnici tri ribolovačka udruženja “Bagremar“, “Šumadija“ i “Magma“, predstavnici Policijske uprave u Kragujevcu i Ribočuvarske službe “Balkan EKO TIM“ koja će u narednih deset godina upravljati jezerom.

Imajući u vidu da se Gružansko jezero nalazi na teritoriji opštine Knić, da je njegovo uređenje u nadležnosti ove opštine, a da je ono strateško izvorište vodsnabdevanja Kragujevčana i da je veoma posećena destinacija ljubitelja prirode i ribolovaca iz Kragujevca, zajednički je interes da se u narednom periodu reši pitanje odlaganje komunalnog otpada i donesu konkretne mere koje bi onemogućile dalje zagađenje jezera i njegove obale, rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca. Akcije koje povremeno organizuju ribolovačka udruženja i udruženja zaštita životne sredine, daju kratkoročne rezultate, a nama je cilj da zajedno sa opštinom Knić, i inspektorima koji će imati značajnu ulogu, zagađenje jezera otpadom rešimo dugoročno, kaže Momčilović.

Kako se danas čulo na sastanku, nadležne stručne službe opštine Knić, pripremaju novu skupštinsku Odluku o uređenju naselja, kojom je obuhvaćen i komunalni otpad, a sa novim Zakonom o prekršajnom postupku biće utvrđene i visine novčanih kazni za nesavesne posetioce Gružanskog jezera koji bacaju i ostavljaju smeće za sobom.

U očuvanju flore i faune na ovom jezeru nadomak Kragujevca, veliki doprinos će imati i Ribočuvarska služba, koja će ugraditi video nadzor na najrizičnijim mestima na obali, a kako kaže Milan Jovanović, šef ove službe ribočuvari, kojih ima dovoljno dežuraće svakodnevno i opominjati ribolovce i posetioce. Ova služba priprema i pravila ponašanja na jezeru koja će morati da se poštuju, a koja će biti vidno istaknuta i deljena posetiocima. Da bi se sve ove aktivnosti što efikasnije realizovale i zajednički izkoordinirale, grad Kragujevac je ponudio svoju pomoć u ljudskim resursima, a sledeći sastanak planiran je u Kniću, na kome će prisustvovati i predsednik opštine. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu