Kragujevčaninu osumnjičenom za terorizam ukinut pritvor - iKragujevac


Vesti

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas ekstradicioni pritvor Predragu Bogićeviću koji je sredinom januara uhapšen po poternici Crne Gore koja ga sumnjiči za terorizam i pustio ga da na slobodi čeka odluku o crnogorskoj molbi za izručenje.

Sudija za prethodni postupak je Bogićeviću, međutim, odredio meru zabrane napuštanja teritorije Kragujevca uz obavezu da se svakog ponedeljka javlja kragujevačkoj policiji, saopšteno je iz suda.

Bogićević je, kako se dodaje, upozoren da mu, ako ne bude poštovao zabranu, može biti određena i teža mera za obezbeđenje prisustva.

Specijalni sud inače treba da odluči o molbi za izručenje Bogićevića koju je podnelo Ministarstvo pravde Crne Gore, jer ga tamošnje tužilaštvo sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Apelacioni sud u Beogradu je u sredu pravosnažno odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje srpskog državljanina Nemanje Ristića kojeg Crna Gora traži zbog istih sumnji.

Ristić je sve vreme bio na slobodi, a Bogićeviću je prethodno Viši sud u Kragujevcu odredio pritvor.

Kragujevački sud se potom oglasio stvarno nenadležnim za odlučivanje o molbi za Bogićevića, nakon odluke kragujevačkog Apelacionog suda koji je ukinuo njegovo rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Bogićevića Crnoj Gori.

Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore.

Srbija i Crna Gora imaju bilateralni ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj poternici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije, raspisana je poternica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Neki su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom, preneli su podgorički mediji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu