Dan državnosti Srbije obeležen ceremonijom na Oplencu - iKragujevac


Vesti

Dan državnosti Srbije obeležen je danas u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Tople, a predsednica parlamenta Maja Gojković poručuje da samo stabilna, marljiva, vredna i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese.

 Gojković, koja predvodi državnu ceremoniju obeležavanja Sretenja, istakla je da ne postoji važniji zadatak od borbe za uspešniju i moderniju Srbiju, Srbiju koja će biti poštovana i uvažavana u svetu.

"Danas obeležavamo više od dva veka od početka borbe za modernu srpsku državu, a ipak se, usled kriza i previranja našeg sveta i vremena u kojem živimo, ponovo suočavamo sa izazovima koje zahtevaju nove napore za jačanje naše države", rekla je Gojković. Navela je da je istorija srpskog naroda, kao i većine drugih, obeležena vremenima borbe za slobodu i borbe za bolji život i razvoj, te poručila da je za nas danas važno da prepoznamo da i jedno i drugo vreme zahteva žrtve i odricanje.

"Srbija nastoji da pronađe najbolji put za sebe i svoje građane upravo kako bi osigurala ekonomski razvoj i uređeniju državu", istakla je Gojković.

Ona je navela da je danas važno prepoznati da je najsigurniji oslonac Srbije u radu, zalaganju, preduzimljivosti, kreativnosti i idejama i da su to snage koje državu mogu učiniti još jačom i naprednijom.

"Istovremeno, samo stabilna, marljiva i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese. Privrženost radu je najbolja odbrana zemlje od svake opasnosti ili zle namere koja joj preti", naglasila je Gojković.

Predsednica parlamenta je poručila da se na današnji dan moramo setiti da nijedna sloboda i nijedno pravo nije zauvek izboreno i da istorijski dug za žrtve koji su položili naši preci moramo vraćati svaki dan zalaganjem za iste vrednosti i principe.

Predsednica parlamenta prethodno je položila venac i odala počast na grobu vožda Karađorđa. Vence su položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Đorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović.

Posle obraćanja predsednice Skupštine Srbije održan je umetnički program.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su brojni gosti, među kojima su i strani ambasadori.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.   

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu