TRAŽI GA CRNA GORA, OSTAJE U EKSTRADICIONOM PRITVORU: Bogićeviću odbijena žalna! - iKragujevac


Vesti

Viši sud u Kragujevcu odbio je danas žalbu branioca Predraga Bogićevića (47), kojeg Crna Gora traži zbog sumnje da je planirao terorističke akte pred održavanje parlamentarnih izbora u toj državi, i potvrdio rešenje kojim mu je u petak određen ekstradicioni pritvor.

Portparol suda Snežana Simonović precizirala je da je potvrđenim rešenjem Bogićeviću određen pritvor koji može da traje najduže do izručenja, ali da sud ima obavezu da na svaka dva meseca ispituje postojanje razloga za pritvor.

Bogićević je u petak u Kragujevcu uhapšen po međunarodnoj Interpolovoj poternici Crne Gore, kao i Nemanja Ristić koji je lišen slobode u Beogradu.

Ristića je međutim beogradski Specijalni sud istog dana pustio na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu i obavezno javljanje sudu svakog ponedeljka.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije raspisana je poternica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Nakon što Srbija dobije zahtev Crne Gore za izručenje Ristića i Bogićevića, pomenuti Viši sud u Kragujevcu i Specijalni sud u Beogradu će odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje.

Po pravosnažnosti sudskih odluka, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Srbije.

Do konačne odluke o zahtevu Crne Gore oni mogu da odluku čekaju u pritvoru ili na slobodi uz neku od mera obezbeđenja da neće pobeći.

Srbija i Crna Gora imaju bilaterlani ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu