Gradonačelnik obišao dežurne službe u novogodišnjoj noći - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Radomir Nikolić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović i Damjan Srejić član Gradskog veća i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije, tradicionalno u novogodišnjoj noći obišli su dežurne službe u Gradu – Policijsku upravu, Vatrogasno - spasilačku jedinicu i Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Tokom obilaska gradonačelnik Nikolić i njegovi saradnici dobili su informaciju da je stanje javnog reda i mira na zavidnom nivou, a da dežurne ekipe Hitne pomoći imaju uobičajen broj intervencija u noći kada se ispraća stara i dočekuje Nova godina. U Vatrogasnom domu dežurna ekipa treće smene na okupu. Vode računa o bezbednosti svih građana Kragujevca, ali i Šumadije da novogodišnja noć protekne bezbedno.

Do sada je jedinica imala 1150 intervencija, rečeno je tokom raporta a najčešći uzrok požara je ljudski faktor, nehat, neznanje, nepažnja, nekontrolisana upotreba otvorenog plamena. Broj intrvencija u ovoj godini je manji, najekstremnija je bila 2012. godina sa 2298 intervencija. Preventiva i inspekcijski nadzor, kažu vatrogasi, čini svoje i naše prisustvo među građanima kroz preventivne akcije kao što su Vatrogasac u školi, obdaništu ili vatrogasne vežbe. Najveći problem predstavlja smeštajni prostor, jer objekat koji je izgrađen 1934. godine zadovoljavao je potrebe ove službe 70 – tih godina prošlog veka. Porast jedinice, koja je južno od Beograda najveća u Srbiji, zaslužuje novi objekat, tako da su vatrogasci izrazili nadu da će uskoro biti postavljen kamen temeljac za novi Vatrogasni dom.

Zaposleni u Službi hitne pomoći ovih dana imaju nešto više posla,uglavnom zbog respiratornih infekcija. U toku noći ovde se pregleda između 50 i 80 pacijenata, a na odeljenju pedijatrije u toku noći između 30 do 40 – oro dece. Pomoć su tražili i hronični, srčani bolesnici i pacijenti sa visokim krvnim pritiskom. Iz hitne pomoći upućen je apel da u novogodišnjoj noći preovlada umerenost u svemu i da pod dejstvom alkohola građani ne sedaju za volan.

Gradonačelnik Nikolić zahvalio se dežurnim službama u ime svih građana i poželeo mirnu noć kao i puno uspeha u radu u Novoj 2017. godini. Gradonačelnik je tokom obilaska iskoristio priliku da porazgovara o tome kakve su potrebe i na koji način Grad može da pomogne u boljem funkcionisanju tih službi, jer, lokalna samouprava je deo velikog tima koji brine o građanima.

Tačno u ponoć sa zgrade Gradske uprave priređen je tradicionalni vatromet, a sve bebe rođene u novogodišnjoj noći u Porodilištu Klinčkog centra dobiće poklon paket u kome se nalaze pelene i kozmetika za bebe. 

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu