Počela je izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je počela izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju koja se finasira sredstvima Fondacije “Dragica Nikolić“. Početku radova prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Glavni cilj je da nas bude više i ovo je kruna našeg rada. Reč je o projektu za koji je izdvojeno 73 miliona dinara. Centar će se prostirati na 340 kvadrata i trebalo bi da bude završen u martu sledeće godine. Godišnji plan je da se ovde obavi oko 150 veštačkih oplodnji", rekla je predsednica Upravnog odbora Fondacije Dragica Nikolić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će Centar raditi u okviru ginekološko-akušerske klinike, dok će za opremanje Ministarstvo zdravlja izdvojiti 40 miliona dinara.

"Tako će odmah po završetku građevinskih radova početi procedura vantelesne oplodnje. Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji je oko 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom i obaveza države je da svima njima omogući da se ostvare kao roditelji", kaže Nikolićeva. Inače, na sednici Vlade Srbije prošao je Zakon o vantelesnoj oplodnji koji je usklađen sa evropskim standardima i koji će povećati kvalitet te zdravstvene procedure u ustanovama u kojima se ona obavlja", objašnjava Lončar.

Ta usluga u svetu košta od 3.000 do 5.000 evra, a kod nas se sredstvima države finasiraju tri pokušaja vantelesne oplodnje i od početka godine oko 2.000 parova je upućeno na taj proces.

"Samo iz Kragujevca godišnje između stotinu i 150 parova je odlazilo u druge zdravstvene ustanove, a sada će to moću da obave u kragujevačkom centru u Kragujevcu kome gravitira oko dva miliona stanovnika Centralne Srbije", istakao je direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu