GRUŽU ČISTI OZON-GENERATOR: Poduhvat vredan 35 miliona - iKragujevac


Vesti

Za siguran kvalitet i zdravu vodu u novu tehnologiju uloženo 35 miliona dinara.

Voda sa akumulacije "GRUŽA" odnedavno se prerađuje i uz pomoć ozon-generatora čime se dobilo na kvalitetu, a najsavremenija tehnologija istovremeno obezbeđuje dvostruko povećanje zdrave tečnosti, što i tokom sušnih perioda garantuje apsolutnu sigurnost u snabdevanju žitelja Kragujevca, Batočine i dela Knića.

Prema rečima direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Nebojše Jakovljevića, uprkos mnogobrojnim finansijskim problemima s kojima se ovo preduzeće odavno suočava, uspeli su da obezbede oko 35 miliona dinara za ugradnju nove opreme za ozonizaciju tečnim kiseonikom čime, se u potpunosti reguliše biološki sastav vode koja stiže do potrošača.
Poznato je da pomenuta akumulacija zbog nelegalne gradnje na samim obalama, ali i nebrige mnogobrojnih pecaroša koji pored jezera ostavljaju smeće, ima loš kvalitet takozvane sirove vode.
Na Gružanskom jezeru se nalaze i plotoni izgrađeni od buradi sumnjivog porekla, a u blizini su i njive sa kojih se u jezero slivaju ostaci veštačkog đubriva.

Ovaj tehnološki postupak eliminiše sve negativne biološke uticaje i voda za piće je potpuno oslobođena od algi i drugih štetnih materija koje su do sada uticale na njen kvalitet - kaže direktor Jakovljević.

Sa najvećeg ovdašnjeg sistema za vodosnabdevanje do sada je za Kragujevčane isporučeno 400 litara vode u sekundi, a sada je moguće proizvesti i dva puta više, ali su trenutne potrebe grada oko 600 litara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu