"Energetika" traži od Vlade rešenje duga od 12 milijardi - iKragujevac


Vesti

Preduzeće "Energetika" iz Kragujevca koje se bavi daljinskim grejanjem, zatražilo je od Vlade Srbije da hitno reši problem starog duga od blizu 12 milijardi dinara državnim preduzećima Srbijagasu i EPS-u, da bi se predupredio stečaj, odnosno bankrotstvo tog kragujevačkog preduzeća.

"Postoji nekoliko modela rešavanja tog problema, a mi predlažemo konverziju duga u kapital što bi nama najviše odgovaralo. Drugi model je javno-privatno partnerstvo sa manjinskim učešćem privatnog partnera koji bi uneo sredstva za kupovinu moderne tehnologije", rekao je agenciji Beta direktor "Energetike" Milan Ćirović.

On je rekao da u Vladi "mora da bude dobre volje" da se problem reši, jer "Energetika" greje više od 22.000 stanova, Klinički centar, vrtiće i privredu Kragujevca.

Ćirović je rekao da je o problemu dugovanja već imao nekoliko razgovora na višem nivou i "svi su voljni da nađu rešenje, ali je prepreka u visini duga".

Račun državnog preduzeća "Energetika" je poslednji put bio blokiran u oktobru, ukupno 32 dana po izvršnim presudama "Srbijagasa" za oko 900 miliona dinara, ali je Vlada Srbije odložila izvršenje do 5. januara 2017.godine.

"Imali smo dve blokade po presudama iz kasnih 1990- tih godina. Većina tog starog duga je preneta sa Grupe Zastava na Energetiku, na osnovu takozvane zajedničke potrošnje u Grupi, a postoje i kursne razlike koje nama nisu priznate, nikome nisu ni fakturisane, a nama su naplaćene u dolarima", rekao je Ćirović.

On je objasnio da je pre restrukturiranja "Energetike", dug EPS i Srbijagasu bio po tri milijarde dinara i uglavnom je nastao u Grupi Zastava, a po završetku restrukturiranja blizu 12 milijardi dinara,a nešto od toga čine tekuća potrošnja i kamate.

S druge strane, preduzeće ima i nenaplaćene račune - domaćinstva duguju oko jednu milijardu dinara, Grad Kragujevac milijardu i 250 miliona, oko milijardu je dužna fabrika oružja, dok je ukupan dug Zastava automobili u stečaju i fabrike Zastava kamioni oko tri milijarde dinara.

"Energetika" je bila u statusu restrukturiranja od 2005. godine, a od 1. juna 2015.godine je u državnom vlasništvu i ima 470 zaposlenih. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu