Kragujevac: Uputstvo za odlaganje plaćanja dugovanog poreza! - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće na danas održanoj sednici donelo je Uputstvo za postupanje po zahtevima poreskih obveznika za odlaganje plaćanja dugovanog poreza, koje će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu grada Kragujevca“.

Usklađivanjem Uputstva sa izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, uređeno je pravo, postupak i način za odlaganje dugovanog poreza, kao i procedura donošenja upravno poreskih akata.

Pravo na odlaganje plaćanja dugovanog poreza imaju svi poreski obveznici, pravna i fizička lica za lokalne javne prihode (porez na imovinu, lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru, naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, uključujući i sporedna poreska davanja.

Postupak za odlaganje plaćanja dugovanog poreza pokreće se samo na osnovu pismenog i obrazloženog zahteva poreskog obveznika.

Neplaćeni dugovani porez, kako je Uputstvom predviđeno, može se odložiti u celosti ili delimično, pod uslovom da plaćanje dugovanog poreza za poreskog obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje ili nanosi bitnu ekonomsku štetu poreskom obvezniku. Odlaganje plaćanja duga može se odobriti na rate, ali najduže do 60 meseci.

Na današnjoj sednici članovi Gradskog veća dali su saglasnost na zaključenje Ugovora o donaciji za realizaciju projekta izgradnje ambulante Doma zdravlja Kragujevac u naselju Šumarice između Fondacije Dragica Nikolić iz Beograda i grada Kragujevca. Upravni odbor Donatora je na osnovu upućenih molbi od strane Mesne zajednice Šumarice iz avgusta prošle godine i Doma zdravlja Kragujevac iz marta 2016. godine doneo odluku o donaciji. Primalac donacije je obezbedio lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, a donator je finansirao izradu idejnog rešenja.

U skladu sa Odlukom o davanju poslovnog prostora u zakup po beneficiranoj ceni neprofitnim udruženjima građana, humanitanim i sportskim udruženjima Gradsko veće donelo je odluku o davanju u zakup prostorija Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu u Episkopa Save 15, Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom u ulici Prvoslava Stojanovića 8/8, Udruženju paraplegičara i kvadriplegičara “Kraguj“ Vojvode Putnika 63, kao i Udruženju ratnih veterana, invalida i porodica poginulih boraca u ulici Prvoslava Stojanovića 8/4.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu