Sanirano korito reke Srebrenice u Stragarima - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Evropske unije u Stragarima je zavšena sanacija dela korita reke Srebrenice u dužini od 1350 metara.

Radove su obišli Vitomir Nedeljković član Gradskog veća za lokalnu samoupravu i Dragoš Radovanović načelnik Odeljenja za vanredne situacije sa saradnicima.

Prošlo je više od dve godine kako su majske poplave 2014. godine oštetile korito reke Srebrenice što jasno pokazuje kakve su i kolike posledice elementarnih nepogoda – rekao je Vitomir Nedeljković.

Tada smo svi skupo platili to što kao zemlja nismo blagovremeno ulagali u prevenciju od mogućih posledica prirodnih katastrofa. U svetu se, naime, procenjuje da se od jednog dolara uloženog u zaštitu, sačuva 9 dolara gubitaka.

U protekle dve godine Srbija je preduzela brojne korake na prevenciji rizika, od usvajanja adekvatnih zakona do jačanja sistema za prepoznavanje i praćenje rizika. U toj oblasti čeka nas još dosta posla, istakao je Nedeljković.

Korito reke Srebrenice je, kazao je Dragoš Radovanović načelnik Odeljenja za vanredne situacije, poslednji od 12 objekata javne namene koji su tokom leta sanirani zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti Evropske unije, a koja su obezbeđena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Vrednost radova u Stragarima je 45,5 miliona dinara i to je posle skoro tri decenije prva velika investicija na tom području.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu