Kragujevac dobija PALATU PRAVDE, zgrada Suda postaje Muzej grada - iKragujevac


Vesti

Nakon dugogodišnjih planova, grad Kragujevac konačno je dao zeleno svetlo za izgradnju Palate pravde i prenošenju prava javne svojine u javnu svojinu Republike Srbije na nepokretnosti koju čini gradsko građevinsko zemljište, koje se nalazi u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta, a odluka će biti doneta 18. Oktobra na Sednici Skupštine lokalne samouprave grada Kragujevca.

Zgrada Osnovnog, Višeg i Apelacionog suda u Kragujevcu se nalazi na na Trgu Vojvode Putnika, u samom centru grada, podignuta je u periodu od 1902. do 1904. godine. Po svojoj čistoj koncepciji, funkcionalnosti prostora i dekorativnoj ornamentici, zgrada suda u Kragujevcu spada u red najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja 20. veka u Srbiji. Zgrada je zaštićena i spada u red spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Građevina poznata i po starom nazivu Okružno načelstvo, podignuta je početkom 20. veka, po projektu Nikole Nestorovića, našeg najpoznatijeg graditelja sa kraja 19. i početka 20. veka. Podignuta je u duhu eklektičkog akademizma, sa elementima bečke secesije, zasnovanom na simetriji, raščlanjivanju masa, naglašenog centralnog rizalita.

Glavnu fasadu nadvišava četvorostrana kupola sa ogradom od kovanog gvožđa. Sastoji se od suterena, prizemlja i sprata, sa krovom koji je pokriven biber crepom. Dve figure, Pravde i Zakona su na krajevima krovnog venca. Prozori na prizemlju su završeni lučno, a na spratu arhitravno i nadvišeni trouglastim timpanonima. Unutrašnjost krase reprezentativni hol i monumentalno stepenište. Na glavnoj fasadi prema Trgu je centralni kubus sa monumentalnim stepeništem i ulaznim portalom. Na spratu iznad ulaza su tri velika lučna prozora ukrašena korintskim stubovima. Levo i desno od centralnog dela zgrade postavljena su bočna krila, nešto uvučena u odnosu na kubus.

U ovoj zgradi je 1915. godine Stanislav Binički prvi put izveo svoju kompoziciju „Marš na Drinu“, koju je posvetio briljantnoj pobedi srpske vojske na Ceru. Izvođenju su prisustvovali Radomir Putnik, dr. Slobodan Jovanović, gost iz Lozane Arčibald Rajs i mnogi ugledni ljudi tog vremena.

Kao značajno arhitektonsko ostavrenje u svom graditeljskom tipu i okruženju, i kulturnog dobra od izuzetnog značaja, zgrada suda postaće Muzej grada Kragujevca, čime će se doprineti očuvanju tradicije.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu