Revitalizacija Vojno – tehničkog zavoda - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i Harald Miler rukovodilac projekta Ambero Consulting, potpisali su Memorandum o razumevanju između Grada Kragujevca i te konsultantske kuće o sprovođenju projekta unapređenja upravljanja zemljištem na lokalnom nivou, koji finansira Vlada Savezne Republike Nemačke preko Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. 

Svrha Memoranduma je tehnička podrška sprovođenju strategije integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Kragujevac odnosno podrška daljoj realizaciji projekta poslovne i industrijske zone “Vojno - tehnički zavod“.

Ovaj projekat, kako se danas čulo, proistekao je iz veoma uspešne saradnje koja je započeta pre nešto više od pet godina zajedničkom izradom Stategije integralnog urbanog razvoja grada Kragujevca. Revitalizacija Vojno – tehničkog zavoda izdvojila se kao prioritet i za našu konsultantsku kuću, jer je reč o braunfild lokaciji u samom centru grada – rekao je Harald Miler. Takve lokacije u duhu evropske politike ne ostavljaju se u zapuštenom stanju već se regenerišu i integrišu u gradsko jezgro.

To nije jednostavan zadatak jer postoje izgrađene strukture na lokaciji koje je potrebno revitalizovati. Pre toga neophodno je razrešti komplikovana imovinsko - pravna pitanja, jer se na tom prostoru nalazi imovina koja je delom u vlasništvu “Zastave“, države i grada. Naš zadatak je, istakao je Miler, da u naredne dve i po do tri godine, omogućimo razmenu iskustava, da uradimo analizu stidije izvodljivosti koja bi se sastojala od procene troškova za obnovu infrastrukture i izgradnju novih objekata, zatim da utvrdimo vrednost zemljišta i nepokretnosti na toj lokaciji, koji bi služili kao ulazni parametri za analizu isplativosti realizacije ovog projekta.

Potpisivanjem Memoranduma, prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, grad Kragujevac ulazi u završnu fazu jer će biti definisana okvirna sredstva i ulaganja neophodna za revitalizaciju Vojno – tehničkog zavoda i predstavljaće osnov za razgovore sa potencijalnim investitorima koji bi zajedno sa gradom i državom ušli u čitav projekat. Vojno – tehnički zavod je grad u gradu, koji je svojeveremeno stvorio Kragujevac i naš cilj je da taj prostor revitalizujemo i oplemenimo. Želimo da vratimo život u taj deo grada, izgradnjom stambenog i poslovnog prostora, mešavinom radno komerijalnog sadržaja, da dovedemo investitore, otvorimo nova preduzeća, preselimo u taj prostor neke fakultete, kao i deo Gradske uprave.

Sve će se to raditi pod patronatom Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer je reč o prostoru koji je proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je za realizaciju takvih projekata potrebno 20 - tak godina.

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu