Kragujevac: Predstavljen projekat o održivom upravljanju zemljištem - iKragujevac


Vesti

“Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“ je projekat koji finansira Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) preko Svetskog fonda za životnu sredinu (GEF) i ima za cilj uspostavljenje inventara kontaminiranih lokaliteta, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u zgradi Gradske uprave.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije radi na izradi relevantnih lista i informacija o kontaminiranim i potencijalno kontaminiranim lokacijama, objasnila je dr Dragana Vidojević, predstavnica republičke Agencije.

Cilj projekta je bolje upravljanje zemljištem u smislu održivog korišćenja ovog neobnovljivog resursa kao i razvoj mehanizama za integrisano korišćenje zemljišta i jačanje institucionalnih kapaciteta.

Grad Kragujevac ima odgovoran i jasan stav prema zaštiti i unapređenju životne sredine, što potvrđuje dugogodišnja saradnja grada sa Agencijom. Ovo je jedan od veoma bitnih projekata ne samo na lokalnom već na nacionalnom nivou. Da bi država ili jedinica lokalne samouprave mogla da aplicira kod pristupnih evropskih fondova za sredstva za rešavanje pitanja važnih za zdravu i ekološku životnu sredinu, mora da ima jasno definisane probleme, u ovom slučaju kontaminirane lokacije, a nakon toga sledi saniranje, odnosno sprečavanje daljeg zagađenja – rekao je Zoran Prokić, član veća za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Ove godine, u okviru projekta formirana je stručna radna grupa koja će uz pomoć i podršku stručnjaka italijanskog ministarstva životne sredine zemljišta utvrditi lokalitete na kojima će se u narednom periodu raditi detaljna istraživanja i analiza kontamiranog zemljišta i podzemnih voda – rekla je dr Vidojević.

Na konferenciji su pored predstavnika republičke Agencije za zaštitu životne sredine, prisustvovali predstavnici Geološkog zavoda Srbije i Zavoda za javno zdravlje Beograd kao članovi stručnog tima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu