"Virtuelne ovce" u Kragujevcu ojadile državu za milion evra! [Video] - iKragujevac


Vesti

Prošlo je već 4 meseca od pokretanja teme o krađi budžetskih sredstava u Kragujevcu putem fiktivnog prikazivanja većeg broja ovaca a nadležni organi ne rešavaju problem.

Koliko ovaca ima u 64 kragujevačka sela? To u ovom trenutku niko sa preciznošću ne može da kaže, iako je ovaj podatak izuzetno važan za državu, budući da se iz budžeta svake godine izdvajaju znatna sredstva za program zdravstvene zaštite domaćih životinja. Ovaj program se sprovodi da bi se predupredilo širenje bruceloze, bolesti opasne po ljude, ali i da bi se utvrdio tačan broj ovaca na jednoj teritoriji.

Prošle godine, dve veterinarske stanice iz Kragujevca, koje pokrivaju teritoriju grada, Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede prosledile su dokumentaciju u kojoj stoji da je uzeto 87.000 uzoraka krvi, "VS Kragujvet doo" je uradila 6 000 uzoraka, a ostale uzorke je uradila "VS Kragujevac AD". Toliko bi, približno, trebalo da ima i ovaca. Međutim, u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi grada procenjuju da je taj broj pet puta manji i da u ovom trenutku na teritoriji grada ima tek nešto više od 15.000 ovaca.

Po ovoj računici nekome "ovce nisu na broju" a taj neko je svakako država Srbija odnosno njeni građani koji su iz budžeta platili ovu krađu najmanje 120 000 eura samo u 2012.godini (2 eura uzorak puta 60 000 ovaca = 120 000 eura). 

{youtube}UrmANmqXFkA{/youtube}

Mrtvi a čuvaju ovce

Na Dragoljuba Milanovića iz sela Resnik upisano je 16 ovaca. To domaćinstvo je, međutim, ugašeno pre tri godine kada su, po rečima komšija i rođaka, Dragoljub i njegova supruga Vidosava preminuli. Na Mihajla Gavrilovića iz sela Jovanovac upisano je 36 ovaca, a iz razgovora sa njegovim sinom smo saznali da oni nikad nisu držali toliko ovaca.

Greške su moguće, kaže direktor Veterinarske stanice „Kragujevac“ Miroljub Karić, objašnjavajući da softver Ministarstva poljoprivrede ne omogućava brzo brisanje podataka koji su ranije ažurirani. Prema njegovim rečima, Veterinarska stanica „Kragujevac“ Upravi za veterinu nikad nije prosledila podatke koji nisu sakupljeni na terenu, što je potvrdila i inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Šišanje budžeta

Tokom prethodnih šest decenija broj ovaca u Srbiji se tri puta smanjio, 1954. godine imali smo 5,4 miliona, danas manje od 1,7 miliona. U centralnoj Srbiji je oko 1,4 miliona, a u Vojvodini nešto više od 230.000 ovaca, uglavnom u Banatu.

Zahvaljujući ljubaznosti zaposlenih u kragujevačkoj filijali Republičkog zavoda za statistiku, dobili smo podatke o broju ovaca po regionima, odnosno gradovima i opštinama, a poslednje „brojanje“ bilo je prvog decembra 2007. godine. Tada su na teritoriji Kragujevca zabeležene 44.542 ovce, duplo manje nego što ih ima danas, imajući u vidu broj uzoraka krvi (87.000) koje su sa ovog područja prikupile dve za taj posao ovlašćene veterinarske stanice: "Kragujvet doo“ koja je uradila 6 000 uzoraka ovaca i "Kragujevac AD“ koja je prijavila ostale uzorke.

Užice je pred kraj 2007. imalo 36.641 ovcu, Čajetina 30.357, Kraljevo 22.265, u Sjenici je bilo 18.946 ovaca, Pirotu 13.544, a u Svrljigu 12.693. Prema rečima Ejuba Rahića, direktora zadruge „Pešterska ovca” koja radi po programu FAO, na celoj Pešteri danas pase najviše 12.000 ovaca. Da li je moguće da na kragujevačkoj teritoriji sada ima nekoliko puta više ovaca nego što ih je pre pet godina bilo u ovim tradicionalno stočarskim krajevima, pitanje je koje ostaje bez odgovora u nadležnim institucijama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu