Kragujevac: Ko upravlja putevima? - iKragujevac


Vesti

Upravljanje opštinskim, odnosno gradskim ulicama i putevima, nakon usvajanja izmena osnivačkog akta na poslednjoj sednici Skupštine grada, povereno je javnom komunalnom preduzeću Čistoća, iako istu delatnost već obavlja Preduzeće za izgradnju grada.

U opoziciji kritikuju ovu odluku, jer sumnjaju da vodi ka gašenju Preduzeća za izgradnju grada, dok iz vlasti poručuju da je reč o solomonskom rešenju, iznuđenom teškom finansijskom situacijom u tom gradskom preduzeću.

Na spisak delatnosti koje su poverene Javnom komunalnom preduzeću ‘’Čistoća’’, grad Kragujevac kao osnivač od nedavno je pridodao još jednu­ upravljanje opštinskim, odnosno gradskim ulicama i putevima. Istu delatnost, međutim, već godinama obavlja Preduzeće za izgradnju grada, pa su iz opozicije postavili pitanje zbog čega se izmenom osnivačkog akta isti posao poverava i ‘’Čistoći’’. Sporno je, kažu, i što predlagač nije ispoštovao preduslove za usvajanje ovakve odluke.

Odgovarajući na zamerke opozicije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je istakao da postoji pravni osnov za usvajanje odluke, uz napomenu da je ovakvo rešenje uslvljeno teškom finansijskom situacijom u Preduzeću za izgradnju grada.

Inače, u važećoj Odluci o ulicama, lokalnim i nekategorisanim putevima u članu 40 navedeno je da poslove upravljanja, razvoja, zaštite i održavanja ulica na području grada Kragujevca obavlja pravno lice osnovano za upravljanje gradskim građevinskim zemljištem grada Kragujevca, a to je u ovom trenutku jedino Preduzeće za izgradnju grada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu