Izmene osnivačkih akata javnih preduzeća na sednici Skupštine 22. jula - iKragujevac


Vesti

Odluka o dopuni Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2016.godinu najznačajnija je tačka dnevnog reda predstojećeg, drugog redovnog zasedanja gradskog parlamenta, koje je zakazano za petak 22.jul- rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Napominjući da se ne radi o rebalansu budžeta Petrašinović je istakao da se menja samo normativni deo kojim javna preduzeća, ustanove i drugi oblici organizovanja čiji je osnivač grad su dužni da najmanje 80% svoje ostvarene dobiti, odnosno viška prihoda nad rashodima, koje su ostvarili u kalendarskoj 2015.godini uplate na račun grada. “Ova Odluka je u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu i Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2016.godine i mi gledamo da sredstva koja ostvare javna preduzeća, ustanove i svi oni čiji je osnivač Grad, ravnomerno rasporedimo. Ukoliko su njima ta sredstva potrebna radi očuvanja likvidnosti, poslovanja ili određenih ulaganja Gradsko veće može da donese odluku da im ta sredstva ostavi na raspolaganju“, pojsanio je Petrašinović.

Pred odbornicima gradskog parlamenta u petak će se naći i predlozi Odluka o izmenama i dopunama osnivačkih akata javnih i javno komunalnih preduzeća što je zakonska obaveza Skupštine grada zbog usklađivanja sa novim Zakonom o javnim preduzećima. “Osnivači javnih preduzeća, lokalne samouprave, su u obavezi da osnivačka akta tih preduzeća usklade sa odredbama novog Zakona do septembra a na samim preduzećima je da na osnovu tih izmena urede svoja unutrašnja akta“, rekao Petrašinović.

Predsednik Skupštine grada rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da će gradski paralment u petak razmatrati i predloge akata iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja nekoliko gradskih naselja a da će se kao dopuna dnevnog reda naći i predlog Odluke o pristupanju izradi strategije zdravstvene zaštite grada Kragujevca za period 2017-2020 godine. Kao dopuna, u skupštinsku proceduru, dodao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović ušao je i predlog Odluke o dopunama Odluke o obezbedjenju uslova za rad odbornika i odborničkih grupa kao i Odluka o davanju saglasnosti na program o izmenama i dopunama programa poslovanja JKP “Gradske tržnice“ za 2016.godinu.

O svim ovim odluka odbornici će se izjašnjavati na drugoj redovnoj sednici Skupštine grada u petak 22. jula 2016.godine.

 

izvor/foto: kragujevac.rs
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu