Isplata otpremnina za 700 radnika Fiata počinje 28. jula - iKragujevac


Vesti

Premijer Vučić je nakon posete Torinu rekao da će Fijat ostati u Srbiji. Predsednik samostalnog sindikata fabrike FCA u Kragujevcu Zoran Marković obznanio je da sa "gorkim ukusom u ustima mora da saopšti da je socijalni program završen".

Za isplatu otpremnina i odlazak iz fabrike izjasnilo oko 700 radnika. Kako je precizirao, od 3.200 radnika, ostaće njih 2.500.
On je dodao da će isplata otpremnina početi 28. jula i da će one iznositi od 4.800 evra do 14.000 evra.
Prema njegovim saznanjima iz Fijatovih kooperantskih firmi u Srbiji otišlo je oko 600 radnika, takođe zbog smanjene proizvodnje. Kompanija je već prešla na rad u dve smene umesto u tri i sada dnevno sa proizvodne trake izađe 400 automobila.

Marković je ocenio da je odlazak oko 700 radnika iz Fijatove kompanije i oko 600 radnika iz kooperantskih firmi socijalna bomba za Kragujevac.

Stručnjaci su skeptični u vezi budućnosti Fijata u Srbiji.

Ugovor Vlade u Beogradu i Fijata ističe u decembru 2018. godine. Posle toga Italijani više nemaju nikakvu obavezu da održavaju fabriku u Kragujevcu. Jedini mogući spas je da se pokrene proizvodnja novog modela, ali niko iz Torina nije obećao da bi to moglo da se i dogodi. Da stvar bude gora - nema ništa ni od izvoza automobila u Rusiju.

Zaposleni u kooperantskim firmama navode da za razliku od radnika u FCA, njihovi poslodavci drže ljude zaposlene preko agencija i oni će otkaze dobiti bez materijalnog obeštećenja.
Ti radnici rade sa ugovorima na tri meseca, a posle pola godine potpisuju otkaz i ponovo "dobijaju" posao preko nove agencije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu