TUGA: Ovoliko je radnika napustilo FIAT - iKragujevac


Vesti

Istekao rok za dobrovoljni odlazak radnika iz FCA, ali još nije saopšteno koliko njih se prijavilo. Tačan broj zaposlenih koji će morati da odu iz kragujevačke fabrike znaće se u utorak ili sredu.

Do sada, ni menadžment, a ni sindikat kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija nije želeo da obelodani broj radnika koji se izjasnio za dobrovoljni odlazak.

Rok za prijavljivanje radnika za dobrovoljno napuštanje radnih mesta, uz stimulativne otpremnine u fabrici istekao je juče tačno u podne, a do kraja radnog vremena se nije znalo ni koliko se tačno radnika prijavilo za odlazak ni kakvi će biti dalji potezi poslovodstva ove kompanije.

Pritisak, kojem su radnici FIAT, bili izloženi od strane neposrednih rukovodilaca je bio ogroman. Po rečima radnika FIAT, pozivani su od strane supervizora po dva ili tri puta dnevno i ukazivalo im se na poteškoće (određivanje za tehnološki višak) koje bi mogle da im se dogode ukoliko ne pristanu na uzimanje otpremnine i odlazak iz firme. 

Nacionalna služba za zapošljavanje je već izjavila da se od ponedeljka 4. jula na šaltlerima ove službe uveliko počelo prijavljivanje radnika FIAT. 

Kako iKragujevac nezvanično saznaje, do juče se prijavilo 692 radnika za dobrovoljan odlazak iz kompanije FIAT. Da li je ovaj broj dovoljan za planirano restruktuiranje kompanije FIAT ili menadžment tokom vikenda i ponedeljka želi da taj broj radnika bude i veći, nismo uspeli da saznamo?!

Visina otpremnina se, u zavisnosti od dužine staža, kreće od 300 do 1.800 evra po godini. Prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz fabrike počelo je 27. juna, nekoliko dana pošto je iz vrha kompanije saopšteno da se ukida treća smena u fabrici i da će se proizvodnja ubuduće, odnosno posle kolektivnog odmora u avgustu, odvijati u dve smene. Prema procenama sindikata, to znači da bez posla u FCA ostaje između 700 i 900 radnika, kao i još oko 600 iz kooperantskih firmi koje rade za potrebe "Fijata".

Kako god se ova priča završila, FIAT automobili će od sada raditi u dve smene, umesto u tri, a Kragujevac će imati skoro 1000 novo/nezaposlenih radnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu