DRŽAVO POMAGAJ: Radnici Fiata traže pomoć od države! - iKragujevac


Vesti

Predstavnici Samostalnog sindikata fabrike Fiat u Kragujevcu, nakon najavljenog smanjenja broja zaposlenih, o sudbini kompanije razgovaraće krajem ove nedelje i sa mandatarom za sastav nove Vlade Aleksandrom Vučićem.

Oni će od države, kao vlasnika 33 odsto kapitala kragujevačke fabrike, tražiti da se uključi u pregovore sa poslovodstvom i da podrži predlog sindikata kako bi se sačuvala radna mesta. To je jedino moguće pokretanjem proizvodnje novog modela u Kragujevcu, navode u sindikatu.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković kaže da je ušteda koja je ostvarena čestim prekidima u proizvodnji i kolektivnim odmorima, izuzetno mala i bez većeg efekta.

"Mi smo spremni da se žrtvujemo za opstanak fabrike. Svesni smo da je potražnja za modelom '500L' koji se već četiri godine proizvodi u Kragujevcu ispod naših očekivanja, ali ne želimo da i Srbija i Kragujevac ostanu bez tako značajnog proizvođača kao što je 'Fiat'. Jedino rešenje za spas fabrike je pokretanje proizvodnje novog modela", rekao je Marković.

Inače, početkom prošle nedelje poslovodstvo italijanske fabrike najavilo je da će do kraja avgusta ukinuti celu jednu smenu u proizodnji i na taj način ugasiti oko 900 radnik mesta u samoj fabrici, zbog čega bi i u kooperantnim fabrikama bilo zatvoreno još 600 radnih mesta.

Odlazak iz fabrike, za sada je predložen po modelu dobrovljnosti, nakon čega će uslediti i otpuštanje po principu tehnološkog viška.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu