OBAVEŠTENJE: Kori Udovički posetila Kragujevac! - iKragujevac


Vesti

Kori Udovički danas posetila Kragujevac.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički sastala se danas u Kragujevcu sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem i njegovim saradnicima. Na sastanku je bilo reč o tome kako se sprovode prvi propisi Zakona o opštem upravnom postupku, a razgovaralo se i o Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava i racionalizaciji broja zaposlenih.

Zadovoljna sam razgovorima sa predstavnicima Gradske uprave u Kragujevcu. Jasno je da je cela uprava svesna propisa i da razmišlja o tome kako je najbolje da se ti propisi primene, rekla je Kori Udovički, i tom prilikom podsetila da primenom članova novog zakona građani više ne treba da donose uverenja o podacima koje država već ima o njima.

Prilikom današnje posete, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički obišla je i šalterske službe u holu zgrade Gradske uprave, i razgovarala sa zaposlenima ali i građanima.

Svaka uprava pronalazi način kako da razmenjuje podatke i izlazi u susret građanima u skladu sa tehničkim mogućnostima. Cilj je da do pune primene zakona sve funkcioniše kako treba i da se građani naviknu da ne dolaze sa uverenjima u Upravu. Vidimo da se na primeni zakona radi i moram reći da sam zadovoljna kako to do sada funkcioniše - kaže Udovički.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića, razmenom podataka iz službenih evidencija i primenom Zakona o opštem upravnom postupku pokazujemo da su državni i organi lokalne samouprave zapravo jedna porodica. Konačno počinjemo da koristimo sve ono što nam nude savremene tehnologije, kao što su jedinstvene baze podataka, kaže gradonačelnik Nikolić.

Na sastanku je bilo reči i o Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, za koji Radomir Nikolić kaže da je takav da može motiviše lokalne samouprave, a posebno kada je u pitanju poboljšanje naplate poreza na imovinu. Mislim da primenom ovog zakona nećemo izgubiti prihode koje imamo u ovom trenutku, kaže gradonačelnik.

Kada je u pitanju racionalizacija broja zaposlenih, Nikolić je podsetio da je Kragujevac u skladu sa uredbom Vlade Srbije i Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih, sproveo racionalizaciju u predviđenim rokovima, a da se radi na pripremama za idući krug, kada Vlada donese uredbu za ovu godinu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu