OSVAJAJU SVET: Jagodinci osvojili Ruse, napadaju i ostatak sveta! - iKragujevac


Vesti

Industrija kablova u Jagodini izvozi kablove i kablovski pribor u oko 15 zemalja sveta, najviše u Rusiju, a stigli su i do Ekvatorijalne Gvineje.

"Izvozimo dosta i u Poljsku, Švedsku, Češku, Madjarsku, bivše republike SFRJ", precizrao je generalni direktor "Kablova" Ratko Vučurović i napomenuo da je reč o tradicionalnim starim kupcima, "ali ima i novih".

"Prošle godine izvezli smo kablova u vrednosti 20 miliona evra, oko 20 odsto više nego 2014. godine, a imali smo mogućnosti i kupaca da izvezemo za još 20 miliona evra, ali nismo mogli da realizijemo jer nismo imali mogućnosti finansiranja proizvodnje zbog nedostatka obrtnog kapitala", rekao je Vučurović.

On je istakao da je veoma značajno što izvoze isključivo proizvode visokog stepena obrade, veoma kvalitetne i što su sa nekima od njih lider na svetskom tržištu.

Izvoz je i ove godine dobro počeo, dodao je on.

Industrija kablova u Jagodini je medju 10 najvećih izvoznika Šumadije i Pomoravlja, izjavila je Tanjugu pojekt menadžer Centra za EOI i evropske integracije Regionalne privredne komore (RPK) Ružica Stančić.

Kada je reč o izvozu u Gvineju, radi se o malim količinama s obzirom na naš ukupni godišnji izvoz, objasnio je Vučurović.

Objašnjavajući mesto medju 10 najvećih izvoznika Šumadije i Pomoravlja, prema rangu RPK Kragujevac, Vučurović je istakao, da za razliku od drugih firmi medju 10 najboljih izvoznika, Industrija kablova "nije medju 10 najvećih uvoznika".

"To znači da mi izvozimo rad, a ne uvozimo nešto za 100 dolara, prefarbamo ga i prodamo za 101 dolar", rekao je Vučurović.

Na tržište Ruske Federacije gotovo je udvostručen izvoz kablova za naftnu industriju, koji su veoma kvalitetni i mnogo traženi na tržištu Rusije, zaključio je Vučurović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu