Treći Festival šumadijskih vina - 14 vinarija otvara svoja vrata! - iKragujevac


Vesti

U Topoli će u subotu, 11. juna, biti održan Festival šumadijskih vina. Ovo je treća godina zaredom kako Udruženje vinara Šumadije organizuje manifestaciju čiji je jedini cilj promocija vina i vinogradarstva ovog kraja.

Festival se održava na platou ispred Kraljevog podruma. U pitanju je vinarija koju je početkom 20. veka osnovao i sazidao kralj Petar I Karađorđević, a dovršio je kralj Aleksandar.

Organizatori su se opredelili zaautentični ambijent u kome se vino pravilo pre više od jednog veka kako bi ukazali na dugu tradiciju vinogradarstva na Oplencu. Vina kralja Petra pila su se na evropskim dvorovima tog vremena, a podrum, vinarija i vinogradi obnovljeni su pre desetak godina.

Festival vina na Oplencu u ovoj formi organizovan je prvi put pre tri godine. Iako je te godine poseta bila skromna, u međuvremenu su pobeđene „dečije bolesti“ u organizaciji i već prošle godine, osim posetilaca iz cele Srbije, počeli su da pristižu i stranci. Na festivalu se predstavljaju isključivo vina iz Šumadije. U ovom trenutku ima preko 20 vinara, a 14 ih je u Udruženju vinara Šumadije koji će, prvi put u istoriji ovog kraja, na svoje etikete iz ovogodišnje berbe moći da stave oznaku geografskog porekla.
 Festival počinje u subotu u 17 sati. U 18.30 u vinariji kralja Petra biće organizovan master klas na temu vina Šumadije. Radionicu će voditi Darel Džozef, međunarodni vinski novinar i ocenjivač na takmičenju Dekanter iz Beča. On još od 1995. godine prati vinsku scenu u centralnoj, južnoj i jugoistočnoj Evropi. Poznavaoci ove oblasti koji žele da prisustvuju predavanju treba da se prijave najkasnije do 5. juna na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. zbog ograničenog broja mesta.

Drugog dana festivala je takozvani Dan otvorenih vrata. Naime, sve vinarije iz Šumadije otvoriće svoje podrume za posetioce radi degustacije i upoznavanja sa procesima pravljena vina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu