Stvara se Monte Karlo pod Bukuljom - iKragujevac


Vesti

Odlukom Vlade Srbije, omogućena je rekonstrukcija hotela "Staro zdanje" i "Šumadija" u Aranđelovcu, koji su privatizovani pre više od tri godine. 

Kada su pre tri godine privatizovani hoteli "Staro zdanje" i "Šumadija", svi su se nadali da je to kraj višedecenijskog propadanja objekata pod zaštitom države koji su simbol Aranđelovca. Međutim, kako se hoteli nalaze u parku Bukovičke banje koji je takođe pod zaštitom države, zabranjena je izgradnja. Odlukom Vlade Srbije deo parka izuzet je iz sistema zaštite i konačno je omogućena rekonstrukcija hotela. Od 22 hektara parka Bukovičke banje, podignutog pre 159 godina po ugledu na francuske i engleske parkove, na oko tri hektara dozvoljena je gradnja. Posle Vladine Uredbe, na potezu je opština Aranđelovac koja treba da donese plan detaljne regulacije.

Zdanje koje je Miloš Obrenović počeo da gradi 1865, danas, vek i po kasnije, u potpunom je raspadu. Već na prvi pogled „starac“ od 9.000 kvadrata, kojim se grad ponosio, izaziva tugu. Na mestu letnje bašte u centru parka, sada su razrovana terasa, otpala fasada, porušeni krovovi. U štokovima prozora „stanuju“ mrtve ptice. Pravi užas nastupa tek kada se otvore vrata. Hol na samom ulazu u hotel sa nabacanim dušecima, posteljinama i nameštajem liči na deponiju. Mračne hotelske sobe, kupatila, kuhinja, sale sa otpalim plafonima, počupanim instalacijama, smećem i šutom na svakom centimetru. Od 1906. godine, „Staro zdanje“ je bilo hotel, do 2006. kada je zatvoreno za goste.


Staro zdanje će zadržati arhitektonske osobine kao spomenik kulture, ali će, kada renoviranje bude završeno, biti luksuzni hotel sa pet zvezdica. Prema planu investitora, kompleks će biti povezan toplim vezama podzmenim i nadzemnim tunelima. Tople veze ići će do hotela „Izvor“, gde će gostima „Šumadije“, „Starog zdanja“ i novog hotela biti dostupni spa i velnes centar „Izvora“.

Obnavljanje hotela "Staro zdanje", letnje rezidencije Obrenovića, "Šumadije" i "Arkada" s nestrpljenjem očekuju i Aranđelovčani. U novom hotelskom kompleksu biće zaposleno šezdeset radnika, vlasnik, preduzeće Amazis iz Alko grupe po ugovoru treba da uloži još pet miliona evra, kažu biće pet puta više. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu