Državni sekretar i gradonačelnik Kragujevca posetili “Šumadija DES“ - iKragujevac


Vesti

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić, posetili su preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Šumadija DES“.

Zaposleni u ovom preduzeću izrađuju metalne proizvode, koji odgovaraju potrebama ustanova, škola, komunalnih i javnih preduzeća i slično. Trenutno proizvode metalne krevete, ormare za industrijske pogone, sedišta za sportske svlačionice i čekaonice. Preduzeće trenutno zapošljava 44 radnika, a od toga 26 su osobe sa invaliditetom.

Kragujevačko preduzeće je u stečaju zbog nasleđenih dugova za zarade zaposlenih od oko 45 miliona dinara i tužbi zbog kojih se vrši prinudna naplata. Račun preduzeća je u blokadi, a jedina nada je, kako kažu u Šumadija DES-u, plan reorganizacije.

Mi radimo i proizvodimo koliko možemo, a očekujemo da država pomogne u delu rešavanja zaostalih zarada, jer trenutno tu pomoć ostvaruju samo osobe sa invaliditetom, rekao je direktor “Šumadija DES“-a, Milorad Bajović. Račun preduzeća je blokiran, prioritet nam je da se to reši, ali bez pomoći države mi nemamo tu mogućnost, kaže Bajović.

U Ministarstvu privrede podsećaju da je obustavljen postupak privatizacije za preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom. Plan nam je da sagledamo situaciju i procenimo na koji način ministarstvo privrede i država mogu da pomognu, shodno zakonu i finansijama, rekao je Dragan Stevanović i naglasio da će ministarstvo privrede pokušati da pomogne u domenu svojih nadležnosti.

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu