KG: Besplatna obuka za preduzetnike, devet miliona za samozapošljavanje - iKragujevac


Vesti

Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu potpisao je danas predugovore sa preduzetnicima kojima su odobrena podsticajna sredstva za otpočinjanje sopstvenog posla iz budžeta grada za 2016. godinu.

Potpisivanje predugovora je novina u odnosu na prethodne godine jer, pre nego što otvore svoje preduzetničke radnje, grantisti prolaze obuku u Biznis inovacionom centru.

Posle godinu dana pauze, kroz program za podsticaj preduzetništva i otpočinjanje sopstvenog posla iz budžeta grada izdvojeno je 8, 8 miliona dinara. Pojedinačni iznos granta veći je nego ranijih godina i kreće se u visini od 250.000 do 300.000 dinara.

Od 45 podnetih zahteva prihvaćen je 31 i očekujem da uspešno posluju, zaposle drugo lice i na taj način multiplikuju efekat davanja ovih sredstava, a povraćaj u gradski budžet oslikaće se kroz porez na zarade, rekao je Jekić, član Gradskog veća i istakao da ove godine trećinu od ukupnog broja grantista čine žene. Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa još većim iznosima za podsticanje preduzetništva ali i sa posebnim merama za mlade, dodao je Jekić.

Ove godine iz budžeta grada za dodelu podsticajnih sredstava ukupno je izdvojeno 10 miliona dinara i to 8, 8 miliona za otpočinjanje sopstvenog posla i 1, 2 miliona dinara za podsticanje seoskog turizma. Grantisti, apliciranjem podnose kompletnu dokumentaciju koja uključuje profakture za neophodnu opremu od strane dobavljača.

Nakon završene, za preduzetnike besplatne obuke o razvoju i održanju poslovne ideje, za koju je iz budžeta grada izdvojeno 1,5 miliona dinara a koja će se održati u BIC-u, vrši se uplata dobavljaču i preduzetnicima dostavlja oprema. Obaveza obavljanja delatnosti je 2 godine a grad Kragujevac sprovodi monitoring.

Delatnosti za koje su grantisti aplicirali ove godine su veoma različiti pa od proizvodnje testenine i paste, održavanja higijene za kućne ljubimce, autolimarske i automehaničarske radionice, dizajniranja i izrade ženske obuće, odeće, studija za multimedijalnu produkciju, izrade elemenata od punog drveta, pekarskih radnji, servisa bele i rashladne tehnike, proizvodnje košnica, dečije igraonice, kozmetičkog studija, stomatoloških ordinacija, centra za masažu do advokatskih kancelarija i arhitektonskih studija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu