Radomir Nikolić: '''U Kragujevcu naša deca imaće sigurnu budućnost'' - iKragujevac


Vesti

Želimo u Kragujevcu da napravimo takav ambijent u kome će svako moći da kreira svoj život nekoliko godina unapred, da napravimo grad u kome će naša deca imati sigurnu budućnost – rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić gostujući u emisiji “Intervju“ Radio televizije Kragujevac.

Kragujevac će postati moderan grad spreman da odgovori na sve izazove i mislim da smo na dobrom putu, jer smo u trenutku preuzimanja odgovornosti za grad, postavili druge prioritete.

Najvažnija stvar koju smo uradili za grad u ovih godinu i po dana je preuzimanje Centra za strna žita, odnosno preuzimanje nasleđenih dugova i brige o zaposlenima. Grad će na taj način dobiti 50 hektara zemlje na potezu od “Elektrošumadije“ do auto – puta, koju ćemo moći da ponudimo zainteresovanim investitorima i 70 hektara u Sobovici gde planiramo da smestimo projekat koji razvijamo sa partnerima iz Kine. Do kraja nedelje konačno će biti potpisan i ugovor sa Ministarstvom privrede o preuzimanju Centra za strna žita.

Naš cilj je da grad proživi i da se vrati na puteve stare slave zahvaljujući brojnim razvojnim projektima. Prioritet je, istakao je Nikolić, otvaranje novih radnih mesta, jer svaki novozaposleni donosi budžetu grada oko 100 evra mesečno i stvara preduslove za dalji razvoj grada.

Najveća ulaganja u poljoprivredu kazao je Radomir Nikolić obezbedićemo realizacijom projekta sa kompanijom CMEC iz Kine. Na osnovu potpisanog sporazuma, grad bi uložio zemlju, a partner iz Kine između 50 i 60 miliona evra u izgradnju klanice i farme za tov stoke. Plan je da se sa ovog područja u Kinu izvozi oko 50 000 tona mesa godišnje. Kako će se to odraziti na razvoj šumadijskog sela svedoči podatak da je planiran uzgoj oko 100 000 grla krupne stoke ali i otvaranje kreditnih linija kod naših poslovnih banaka u cilju podsticanja poljoprivrednika da proširuju stočni fond i smeštajne kapacitete.

U oblasti naučno istraživačkog rada ozbiljan iskorak je izgradnja Centara izvrsnih vrednosti, a u planu je i izgradnja legata Nikole Koke Jankovića za koji je pre par godina postavljen kamen temeljac i tu se stalo. Najkrupniji projekat je svakako revitalizacija Vojno tehničkog zavoda za čiju je kompletnu realizaciju potrebno bar 20 godina. Krenućemo vrlo brzo od Kneževog arsenala gde bi trebalo da se useli deo studenata Filološko -umetničkog fakulteta.

U cilju poboljšanja kvaliteta života i uštede u troškovima, grad Kragujevac i ZTE korporacija iz Kine uskoro će, kao ekskluzivni partneri, započeti razvoj samostalne tehnološke platforme u Kragujevcu koja integriše rešenja iz Pametnih gradova. Projekat će u prvoj fazi biti usmeren na rešenje za Pametnu rasvetu odnosno ugradnju LED rasvete, umrežavanje svih sijaličnih mesta, zatim ugradnju senzora za brzu dojavu požara, kamera za video nadzor, daljinsko čitanje vodomera.

Uradili smo dosta u oblasti obrazovanja, socijale i sportske infrastrukture, izmirili dugovanja i započeli nove projekte među kojima je i finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje za žene do 42 godine. U cilju podizanja nataliteta, rekao je Nikolić, razmišljamo da to pravo i proširimo čim bude više para u budžetu grada.

 

izvor/foto:kragujevac.rs
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu