Kragujevac se priprema za početak protivgradne sezone - iKragujevac


Vesti

Sve protivgradne stanice na teritoriji grada Kragujevca biće spremne za početak sezone 15. aprila i tokom narednih šest meseci biće snabdevene dovoljnim brojem raketa – zaključeno je na redovnoj sednici Štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao komandant Radomir Nikolić.

Problemi u protivgradnoj zaštiti godinama unazad su isti, ali je obaveza lokalne samouprave, naglasio je Nikolić, da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da zaštitimo useve na teritoriji Kragujevca.

Pored toga, izuzetno je važno da susedne opštine u našem okruženju obezbede adekvatnu zaštitu, pa su definisane mere koje će biti preduzete kako bi sistem na teritoriji Šumadije funkionisao na pravi način.

U ovom trenutku priprema se tehnika, baždare radari i kontroliše radio veza a strelci su još u decembru uradili neophodan lekarski pregled. Od 32 protivgradne stanice, tri zbog starosti objekta prokišnjavaju, pa će grad Kragujevac izvšiti hitnu sanaciju.

S obzirom na to da će država obezbediti 3 rakete po stanici, grad će kao i prošle godine izdvojiti sredstva da se kupi dodatnih 200 raketa, kako bi uz preostale prošlogodišnje zalihe, svaka stanica u skladu sa standardima imala optimalnih 12 raketa. Pored mesečne nadoknade od 4000 dinara koliko strelici dobijaju od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, grad Kragujevac učestvovaće u sufinansiranju strelaca sa po 5000 dinara.

Na današnjoj sednici analiziran je rad Gradskog štaba tokom vanredne situacije. U tom periodu zbog obilnih padavina došlo je do delimičnog izlivanja reka i potoka na teritoriji grada, a polavljeno je više od 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Do 31. marta štetu na poljoprivredi prijavilo je 80 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava. Izveštaj je prosleđen Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima gde će zahtevi biti rešavani u okviru državnog programa pomoći u oblasti poljoprivrede.

Što se tiče klizišta, koja su se ponovo aktivirala, zaključeno je da se posao izrade tehničke dokumentacije za trajnu sanaciju poveri Direkciji za urbanizam a da radove u skladu sa obimom poslova i tehničkim mogućnostima izvodi JKP ''Čistoća''.

Članovi Štaba za vanredne situacije upoznati su i sa Operativnim planom odbrane od poplava za tekuću godinu koji će biti upućen odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

U okviru preventivnih mera i radova vršiće se čišćenje vodotokova od mulja i nanosa, seča rastinja u koritu i sanacija oštećenih obala korita Kozujevačkog i Divostinskog potka, Bresničke reke, Ždraljice, Uglješnice i Dulenke. Za te poslove izdvojeno je 15 miliona dinara, a u toku je javna nabavka za izbor najboljeg ponuđača za izvođenje tih radova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu