Fijat, ... Tigar i Železara najveći izvoznici u 2016. - iKragujevac


Vesti

Najveći izvoznik iz Srbije u prva dva meseca ove godine ponovo je kragujevačka kompanija Fiat Automobili Srbija (FCA), a slede Tigar Tajers iz Pirota i smederavska Železara, objavilo je Ministarstvo finansija.

 U prva dva meseca ove godine kragujevački Fiat na listi 15 najvećih izvoznika ubedljivo prednjači sa izvozom od 206,9 miliona evra, dok je drugoplasitani Tigar Tajer ostvario četiri puta manje, 54,7 miliona, a Železara Smederevo 37,7 miliona evra.

Na četvrtom mestu, u istom periodu našla se niška kompanija Filip Moris, sa izvozom od 29,1 milion evra, a sledi HIP Petrohemija sa dvomesečnim izvozom u vrednosti od 27,5 miliona evra.

Naftna industrija Srbije iz Novog Sada, u prva dva meseca ostvarila je izvoz od 26,2 miliona evra čime se plasirala na šesto mesto najvećih izvoznika u Srbiji, a sledi je Tetra Pak production iz Beograda sa izvozom od 25,1 milion evra.

Osma je Jura korporejšn iz Rače sa izvozom od 24,3 miliona evra, koju u stopu prati Viktorija grupa koja ima sedišta u Beogradu, Bečeju i Šidu, i ostvaren izvoz u prva dva meseca od 24,2 miliona evra.

Na desetom mestu, našlo se Gorenje, Valjevo i Stara Pazova, sa izvozom od 23,5 miliona evra, a na jedanaestom Leoni vajering sistem iz Prokuplja sa izvozom od 21,1 milion evra.

Dvanaesto mesto pripalo je Hemofarmu iz Vršca sa izvozom od 20,5 miliona evra, a trinaesto beogradskom Jugoimportu-SDPR sa izvozom od 19,5 miliona evra.

Na četrnaestom i petnaesto mesto na listi 15 najvećih izvoznika iz Srbije za prva dva meseca 2016. godine pripalo je Impolsevalu iz Sevojna sa izvozom od 18 miliona evra, i MK Grupi sa sedištem u Beogradu, Kuli i Novom Sadu, a koja je za samo dva meseca ostvarila izvoz od 17,7 miliona evra.

Ministarstvo finansija objavilo je listu 15 najvećih izvoznika za period januar-februar 2016. pozivajući se na podatke Uprave carina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu