Kragujevac: Od sada će prikupljati krv samo četiri instituta u Srbiji - iKragujevac


Vesti

Prikupljanjem krvi baviće se samo instituti za transfuziju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, po predlogu zakona, dok će transfuziološke službe u manjim bolnicama biće pretvorene u takozvane "banke krvi".

Ukoliko se usvoji predlog zakona dobrovoljni davaoci neće kao do sada moći da u bilo kom trenutku daju krv u bolnicama u svojim opštinama, već samo kada je u njihovom mestu zakazana akcija davalaštva. Institut za transfuziju krvi Srbije pripremaće godišnji plan akcija davanja krvi, na osnovu potreba bolnica u Srbiji. Transfuziološke službe, kojih sada ima u gotovo svakoj bolnici, postepeno će se transformisati u takozvane banke krvi. To znači da neće prikupljati krv, već je isključivo čuvati i pripremati pacijente za transfuziju.

Prema predlogu zakona, prikupljanjem krvi baviće se samo instituti za transfuziju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. U ovim centrima davaoci mogu u svakom trenutku da daju dragocenu tečnost.

Novi sistem ne bi trebalo da obeshrabri davaoce, tvrde nadležni, jer će biti jasnija organizacija na terenu, to jest znaće se precizno ko, kada i gde uzima krv. U sadašnjem sistemu ne zna se ni tačan broj dobrovoljnih davalaca, jer su zajedno s njima i oni koji ciljano daju krv za člana porodice.

Zaposleni u transfuziološkim službama pri manjim bolnicama ne treba da brinu da će ostati bez posla. Ove službe će i dalje imati niz zaduženja: osim čuvanja i davanja krvi, njihov zadatak će biti priprema pacijenata za transfuziju i praćenje efekta lečenja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu