KG: Zaposleni u FIAT-u sa 65% na 100% - iKragujevac


Vesti

Kako prenosi Beta, posle prve pauze ove godine od osam radnih dana zbog nedostatka posla, radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu ponovo su na radnim mestima.

U sindikatu fabrike je rečeno da je se radnicima ovo odsustvo plaća 65 odsto.

"Prošle godine smo imali 84 dana plaćenog odsustva zbog nedostatka posla, a sigurni smo da će i u ovoj godini biti još takvih pauza" rekao je predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković. On je upozorio da kada Fijat prekine proizvodnju, onda stanu i njegovi kooperanti u Kragujevcu, a to znači probleme za oko 5.000 radnika. Marković je naveo da je jedini izlaz u početku proizvodnje drugog Fijatovog modela vozila u Kragujevcu, jer bi potencijalni izvoz na tržište Rusije i Kazahstana, o čemu se u poslednje vreme govori, bio samo kratkog daha.

"Ponovo pozivamo premijera Srbije da dođe u fabriku u Kragujevcu kao i da se na najvišem vrhu, razgovara o perspektivama proizvodnje u Kragujevcu", rekao je Marković.

On je ponovio da država Srbija koja ima 33 odsto udela u kapitalu fabrike mora ozbiljno da se uključi, odnosno da ovlasti svog predstavnika za razgovore sa čelnicima Fijata. Marković smatra da je predstavnik u Nadzornom odboru od pet članova Neda Galić, samo ime na papiru.

U kragujevačkoj fabrici se, uz rad u tri smene, dnevno proizvodi 660 vozila, odnosno mesečno sa trake siđe više od 13.000 Fijatovih automobila.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu