BORBA ZA FIAT SE NASTAVLJA: Nema odustajanja! - iKragujevac


Vesti

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim LJajić izjavio je tokom posete Kazahstanu da će ta zemlja ponovo da razmotri zahtev Srbije za bescarinski plasman "fijata 500L", koji se proizvode u našoj zemlji. Reč je o kontingentu od 5.000 automobila iz kragujevačke fabrike namenjenih tržištu Evroazijske carinske unije (ECU) koje čine Rusija, Belorusija i Kazahstan.

Kazahstan je do sada bio jedina zemlja ECU koja se tome protivila, jer su hteli da zaštite svoju proizvodnju. Premijer Kazahstana Karin Masimov nam je obećao da će još jednom razmotriti naš zahtev i učiniti sve što može da odluka ove zemlje bude pozitivna - objasnio je LJajić, napominjući da je za Srbiju trenutno najbitnije to što je ovo pitanje ponovo vraćeno za pregovarački sto.

Mada se u Ljajićevoj izjavi apostrofira Kazahstan, upućenima je jasno da se u ovom slučaju radi o već trogodišnjem preganjanju srpskih zvaničnika, prvo Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, potom Aleksandra Vučića, pa ministra finansija Dušana Vujovića i sada Rasima LJajića, sa doskoro samo predstavnicima ruskog državnog vrha - Vladimirom Putinom, ali i Dmitrijem Medvedevim i Dmitrijem Rogozinom. Na početku je u opticaju bio samo plasman na tržištu Rusije, od maja prošle godine destinacija je Evroazijska carinska unija, a istovremeno su Rusi počeli da govore o uzajamnim kvotama, pa će pod istim uslovima, bez carine, proizvođačima iz te zemlje biti omogućen izvoz na naše tržište.

Podsetimo da je Vučić početkom godine, nakon beogradskog sastanka sa potpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom izjavio da bi nakon 15. januara mogli da budu postignuti "neki dogovori" o izvozu, ali ne u Rusiju, već u Kazahstan. Stvorio se utisak da je to nova evroazijska destinacija modela "fijat 500L". Međutim, Kazahstan je u ovoj priči, koja polagano prerasta u sagu, postao bitan kao protivnik inicijative da se "Fijatovi" automobili izvezu na tržišta EUC, a Putin je u oktobru prošle godine u Moskvi srpskom premijeru objasnio da je bescarinski plasman mimo Sporazuma o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije uslovljen saglasnošću sve tri članice Unije.

Domaći zvaničnici izbegavaju da govore o uslovu - uzajamnim kvotama, koje podrazumevaju da i Rusi u Srbiji, pod istim uslovima, bez carine prodaju istovetan broj automobila. Naš list je u više navrata podsećao da je Rusija i pre krize štitila svoju automobilsku industriju, zbog čega sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo sa tom zemljom nikada nije obuhvatio automobilsku industriju. Nakon uvođenja sankcija zapadnih zemalja i pada cena nafte, ruska ekonomija je u ozbiljnoj krizi koja je pogodila i auto-industriju, i teško je poverovati da će Rusi dozvoliti povlašćeni status makar i za samo 5.000 vozila, a da to ne uslove i izvozom svojih fabrika u Srbiju.

Ipak, ukoliko Kazahstan pristane na dogovor, dodatna nevolja po srpsku stranu je to što bi na tržišta ECU, od oko 160 miliona stanovnika, bilo izvezeno 5.000 relativno skupih "fijata 500L" koji i bez carine, zavisno od opremljenosti, koštaju između 11.000 i nešto više od 16.000 evra, dok će pred oko sedam miliona srpskih potrošača doći isti broj "lada", dva do tri puta jeftinijih. Time bi na našem tržištu dodatno bio ugrožen promet drugih modela stranih automobila, kao i plasman šumadijskog "fiće".

Dakle, korist od čitavog aranžmana, bez obzira na dobru nameru Vlade da pomogne zajedničkoj kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, kojoj su baš potrebna nova tržišta - neizvesna je. Šteta od uvoza jeftinih modela, što je druga strana medalje u ovom poslu - izvesna je, jer će dodatno zagušiti plitko domaće tržište. Tako se priča o Fijatu u Srbiji vraća na početak. Vlada mora najpre da ispuni sve preostale ugovorne obaveze prema Fijatu, a zatim da započne razgovore sa prvim čovekom Grupacije, Serđom Markioneom, o sudbini fabrike u Kragujevcu i proizvodnji još jednog modela. Ugovor Fijata i Vlade Srbije o formiranju zajedničke fabrike u koju je do sada investirano oko 1,3 milijarde evra ističe za dve i po godine...

Molbe

Po povratku iz Moskve prošle godine, premijer Srbije je poručivao da će, ako treba, i 50 puta da moli Putina da odobri bescarinski uvoz "fijata 500L" u Rusiju. Pridružio mu se i ministar finansija Dušan Vujović, koji je najavio da će, ako treba, da moli i svoju studentkinju, koja sada valjda vodi pregovore Kazahstana sa Svetskom bankom, da i njena zemlja dozvoli povlašćeni status modela "500L" na tržištima ECU.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu