SVE ZAVISI OD KRAGUJEVCA: Da li ima nade za "Jagodinsku pivaru"?! - iKragujevac


Vesti

Iako rukovodstvo uverava da čuvena firma neće biti ugašena, sindikalci strahuju. Pivara neće biti zatvorena, jer postoji 20 zainteresovanih kupaca - kaže Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada.

"Jagodinska pivara", nekada brend grada na Belici, koja postoji 164 godine 24. marta mogla bi da ode u istoriju. Tog dana biće održano ročište u Privrednom sudu u Kragujevcu na kome će biti proglašen stečaj u ovoj firmi. Stečaj je trebalo da bude proglašen na ročištu 24. februara, ali je odložen zbog neregulisanog socijalnog programa za 146 radnika.

Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada, ocenjuje da će se ona lakše prodati iz stečaja, dok predstavnci sindikata smatraju da je to nepovoljniji scenario za radnike.

- Iz stečaja će moći da se kupi zdrava firma bez dugova koje će država otpisati. Pivara neće biti ugašena, jer postoji 20 zainteresovanih kupaca. Među njima je pet-šest zainteresovanih Jagodinaca, kao i nekoliko iz inostranstva. Znači, "Pivara" ima dobru budućnost - izjavio je Marković za "Novosti".

Jugoslav Đurđević, predsednik Sindikata "Nezavisnost" "Jagodinske pivare je“ pesimista kad je reč o budućnosti ove firme, a posebno ga brine budućnost radnika.

- Čekamo socijalni program, da se proglasi stečaj i da idemo kući. Stečaj je nepovoljniji za radnike, jer ostajemo bez posla. Ako je neko kupi iz stečaja, nema nikakve obaveze prema radnicima. Radnici ostaju bez posla i nemamo nikakvu garanciju da ćemo biti vraćeni - kaže Đurđević.

ŠTRAJKOVI

Kad je reč o privatizaciji, sindikalci i radnici su skeptični, jer je prethodna bila neuspešna. Naime, kada ju je konzorcijum kupio 2005. godine vlasnici su u firmi bili desetak dana, a radnici su ubrzo počeli štrajkove, koji su posle godinu dana doveli do raskida ugovora.

Inače, većinski vlasnik "Jagodinske pivare" sa 65 odsto je država, dok ostatak pripada radnicima koji imaju akcije.

Izvor: Novosti

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu