UVODE NOVINU OD OVOG MESECA: Od sada uz račun za struju plaćamo i OVO - iKragujevac


Vesti

Januarski računi za struju kasne desetak dana zbog ubacivanja nove stavke - takse za TV pretplatu.

Zbog ove novine, koja je nastala primenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne servise, EPS je morao da izmeni obrazac, odnosno da uvede novu obavezu od 150 dinara, koja je definisana pod brojem 13.

Pretplata će se obračunavati po brojilu, a na račune RTS-a i RTV-a mesečno će se slivati oko 450 miliona dinara. Ko ne plati 150 dinara takse, EPS će mu to zaračunati kao dugovanje za struju.

Ukoliko ispunjavate neki od ovih uslova, oslobođeni ste plaćanja takse za RTS!

Za ovu uslugu, RTS i RTV će EPS-u plaćati tri odsto od uplaćenih sredstava na ime fakturisanja i naplate takse.
U EPS-u kažu da potrošači neće biti oštećeni zbog kašnjenja računa jer je rok za ostvarivanje popusta od pet odsto za redovne platiše pomeren na 29. februar.

EPS je obračune počeo da šalje juče, pa se očekuje da će ih za dan-dva dobiti svi potrošači.

S' druge strane, predsednik UO RTS-a Zoran Popović ističe da je novac od TV pretplate medijskom servisu dovoljan tek da se preživi.

- To je više anestezija, a ne lek, jer ćemo na ime pretplate dobiti nešto manje novca nego što smo dobili iz budžeta. To će biti dovoljno da se preživi, ali samo uz racionalizaciju i štednju, a RTS je već krenuo u tom pravcu - kaže Popović.U EPS-u još dodaju da računi kasne zbog usklađivanja obračuna naknade za korišćenje obnovljivih izvora energije, koja iznosi 0,0093 dinara po utrošenom kilovat-satu, što je isti iznos kao i prošle godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu