Obeležen Dan državnosti na Oplencu - iKragujevac


Vesti

Srbija se izborila za slobodu i pravo da sama odlučuje i to pravo nikome neće predati, poručio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na obeležavanju Dana državnosti na Oplencu.

Dan državnosti je obeležen svečanom ceremonijom i polaganjem venaca u Crvki svetog Đorđa na Oplencu, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, Republike Srpske, sveštenstva SPC, Vojske Srbije i diplomata, a delegaciju Vlade Srbije predvodio je Vulin.

"Bilo je vremena kada je Srbija, očajna i iscrpljena, dopuštala da joj drugi odlučuju kuda će gledati i ići, ali ta vremena su prošla i prošla su zauvek", rekao je Vulin i dodao da je Srbija nakon decenija dopila svoje pravo da odlučuje ko su joj prijatelji, a da je neprijatelji sami biraju, bez povoda i želje.

"Srbija je dobila svoje pravo za slobodu kuda će gledati, pravo da se bude slobodan i da odlučuje kako će da se razvija. Srbija se za to pravo izborila i nikada to pravo nikome neće predati", istakao je Vulin.

Ministar je naglasio i da je bilo i da će biti teških vremena, ali da nije bilo i da neće biti generacija među Srbima koje se neće moći odazvati na poziv za slobodu i koje neće uspeti svoju slobodu da odbrane.

"Ima planina viših nego Oplenac među Srbima, ali nema viših mesta nego što je grob velikog Karađorđa, osnivača Srbije. Ima viših planina nego što je brežuljak oplenački i u njemu crkva, u njoj grob, u grobu prah besmrtnog oca Srbije", rekao je Vulin.

On je naveo da svako ko zna Srbe, zna da se ništa brže ne stvori od naroda ratara, vinogradara, stočara, malinara, nego vojnik, kome samo treba da se kaže koje mesto da brani i šta svojim životom da čuva.

Ministar je rekao da se ništa brže ne stvori od srpske vojske i da nema ništa upornije i čestitije od rešenosti srpskog seljaka da traje u miru zauvek, da svaku njivu uzore, svaki voćnjak oreže, svaku voćku ubere.

Vulin je naveo da su Srbi drevan narod, koji ume da razlikuje laž od istine, i da je sloboda važna i da se ona ni od koga ne dobija i nikome ne daje nipošto.

"Ako bi jednom rečju da opišem Srbe, to je reč sloboda", rekao je Vulin, dodajući da je bilo vremena kada je Srbija očajna i isrcpljna dopuštala da joj drugi govore kuda će ići, ali da su ta vremena prošla zauvek.

Vulin je prethodno u Crkvi svetog Đorđa položio venac na grob Karađorđu, gde je služen i pomen.

Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu