Otvorene prostorije Udruženja novinara Srbije u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

У интересу је УНС - а да постоје локални медији, да их буде што више, да опстану и да раде.

У присуству Љиљане Смајловић председнице Удружења новинара Србије, Нина Брајовића генералног секретара УНС - а, Петра Јеремића председника Извршног одбора и Обрада Турковића помоћника градоначелника за информисање и унапређење положаја младих, предате су на употребу просторије УНС - а у Крагујевцу, које је том удружењу на коришћење доделила локална самоуправа.

Покушаћемо да окупимо што већи број новинара, имајући у виду у каквој се тешкој ситуацији налази српско новинарство и сами новинари, казао је том приликом Бране Карталовић члан управе УНС - а у Крагујевцу, иначе дописнк листа ''Политика''. Моја жеља је да конкретно помогнем новинарима. То сам до сада чинио колико год сам могао, трудећи се да новинарима који су остали без посла обезбедим неко радно место или да им моје удружење на било који други начин помогне док се сами не снађу. Мислим да је потребна конкретна помоћ новинарима оба новинарска удружења. Једно је борба за медијске законе, декларативна подршка новинарима и декларативна брига о српској журналистици, али оно што је најважније то је конкретна помоћ новинарима који заиста живе тешко - оценио је Карталовиц.

Иначе, током дана Обрад Турковић помоћник градоначелника за информисање организовао је пријем за представнике УНС - а у згради Градске управе, на коме је поред осталог било речи и о тренутном стању у медијским кућама у граду.

Уверавам све оне који раде у медијском сектору да ће ова година сигурно бити далеко боља него претходне две. Град Крагујевац ће према речима Турковића, ускоро расписати конкурс за суфинансирање медијских садржаја. Чекамо измену правилника односно начина на који се суфинансирају медији и након тога ћемо у најкраћем могућем року расписати конкурс. Надам се да ћемо тиме значајно унапредити услове рада медијских кућа у Крагујевцу. Наша је жеља да новинари у свом раду буду потпуно независни - истакао је Турковић.

У интересу је УНС - а да постоје локални медији, да их буде што више, да опстану и да раде. Тренутно, водимо битку, казала је Љиљана Смајловић, како да омогућимо медијима који могу да опстану сами, добију бесплатне акције и наставе да постоје без купца тако што ће новинари преузети имовину. Знам да то можда није решење за Крагујевац, али можда и јесте. У сваком случају када је Крагујевац у питању овде је јако лоша ситуација, обе телевизије имају проблеме за које нису одговорни новинари тих медија. Приватизација не значи да држава није одговорна за стање у медијима. Држава је одговорна да јој грађани буду обавештени, држава за то мора да издваја средства и повлачење државе из медија је само повлачење из управљања односно из уређивачке политике и из притисака на медије али то није скидање одговорности државе за постојање медија. Мислим да Крагујевац мора да се побрине да грађани буду добро информисани - казала је Љиљана Смајловић председница УНС - а и главна и одговорна уредница листа ''Политика''. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu