PRŠTE TUŽBE! Osnovni sud u KG-u primio preko 1900 tužbi građana protiv NSZ - iKragujevac


Vesti

Od početka godine Osnovni sud u Kragujevcu primio je više od 1.900 tužbi građana širom Srbije protiv Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) .

NSz su tužili zbog manje isplaćene naknade za vreme nezaposlenosti, rečeno je danas iz Osnovnog suda u Kragujevcu.

Portparolka tog suda Ivana Obradović rekla je lokalnim medijima da se priliv prvih tužbi beleži 2014. godine kada je primljeno 118 takvih predmeta u parnici, ali je ogroman priliv počeo 2015. godine kada je podneto oko 3.500 tužbi.

"Za samo nešto više od mesec dana ove godine sudu je podneto čak 1.918 tužbi protiv Nacionalne službe za zapošljavanje, što je više nego što je ukupan broj parničnih predmeta koje imaju tri manja suda u Srbiji", rekla je Ivana Obradović.

U sudu navode da se tužbe odnose na neisplaćeni mesečni iznos naknade od 1.500 do 1.700 dinara. Ukupni iznos koji građani potražuju se razlikuje u zavisnosti od vremena ostvarivanja prava na naknadu, pa ima i tužbi zbog duga od 20.000 dinara.

Podnosioci tužbi su nezaposleni iz brojnih gradova u Srbiji, od Ražnja do Beograda. Za odlučivanje po tim tužbama je nadležan sud u Kragujevcu jer je sedište tužene Nacionalne službe za zapošljavanje u tom gradu.

U predmetima koje je sud do sada rešio, odlučeno je u korist nezaposlenih koji su tužili NSZ. U 2015. godini bile su brojne i tužbe protiv Fonda PIO zbog manje isplaćene naknade za pogrebne troškove.

Svih 690 predmeta završeno je poravnanjem, odnosno dogovorom između stranaka o načinu i dinamici isplate. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu