KRAGUJEVČANI, DA LI STE U PROCESU LEGALIZACIJE? Od danas popis nezakonito izgrađenih objekata - iKragujevac


Vesti

Na sastanku članova Koordinacione komisije koja je zadužena sa sprovođenje popisa nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca sa licima koja će biti angažovana kao popisivači i članovima stručnih radnih tela koja će kasnije obrađivati podatke, dogovoren je način i dinamika popisa.

Zvanično je popis otpočeo danas, u MZ Grošnica, a prvom popisnom zonom obuhvaćene su i mesne zajednice Erdeč, Veliko Polje, Korićani, Vinjišta i Adžine livade.

Građani ne treba da se plaše bilo čega, već s obzirom na to da je proglašen javni interes, ovo je način da ozakone svoje objekte. Već je podneto nekih 27 000 zahteva po prethodnim zakonima o legalizaciji, pa očekujem i sada dobar odziv i saradnju građana koji imaju nezakonito izgrađene objekte. Novac koji građani treba da izdvoje za legalizaciju ovih objekata je znatno manji u odnosu na neka zakonska rešenja iz prethodnog perioda – kaže Miloš Anđelković, predsednik Koordinacione komisije.

Po završenom popisu, zakon je predvideo donošenje rešenja o rušenju za nelegalno izgrađene objekte, nakon čega se po službenoj dužnosti pokreće postupak legalizacije. Nakon donošenja takvog rešenja, građani su u obavezi da dostave izveštaj o zatečenom stanju koje izrađuju projektantni biroi. Nakon podnošenja izveštaja, građani treba da plate taksu za ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata koja za objekte do 100 kvadrata iznosi 5000 dinara, za objekte do 200 kvadrata 15 000 dinara, za objekte do 300 kvadrata 20 000 dinara.,

Sa plaćenom taksom oni dobijaju rešenja o ozakonjenju od Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine i nakon toga mogu da se upišu u Katastar nepokretnosti kao vlasnici ozakonjenih objekata bez plaćanja takse katastru koja je bila predviđena ranijim zakonskim rešenjima.

Popis obavlja dvadesetak popisnih komisija koje čine zaposleni iz Gradske uprave i javno-komunalnih preduzeća, uz mogućnost da se usled povećanja obima posla dodatno angažuju nova lica preko Nacionalne službe za zapošljavanje ili na neki drugi način. Osim članova popisnih komisija koji će biti angažovani na terenu, jedan broj zaposlenih je angažovan na obradi podataka popisnih komisija i izdavanju rešenja. Za njih je obezbeđen poseban prostor u Erdogliji, u ulici Prvoslava Stojanovića, gde je i sedište popisnih komisija.

Rok za završetak posla je 27. novembar 2016. godine. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu