DA NE POVERUJETE: Ovo je jedina zemlja na svetu u kojoj SRPSKA VOZAČKA DOZVOLA NE VAŽI! - iKragujevac


Vesti

Skoro sve zemlje sveta prihvataju srpske vozačke dozvole, ali jedna zemlja nije na toj listi.

Srpska vozačka dozvola važi u skoro svim zemljama sveta, a izuzetak je jedna azijska država, koja ne priznaje naš saobraćajni dokument.

Primera radi, državljani Srbije mogu upravljati motornim vozilom na teritoriji Federacije BiH koristeći vozačku dozvolu Republike Srbije na novom obrascu za vreme privremenog boravka ili u tranzitu, izuzev za vozila za koja važi kategorija B1. U Republici Srpskoj koristi se vozačka dozvola na novom obrascu, bez obaveze posedovanja međunarodne vozačke dozvole.

Sa druge strane, u Grčkoj se priznaje vozačka dozvola Republike Srbije na novom obrascu, uz obavezno posedovanje međunarodne vozačke dozvole. U slučaju dužeg boravka u Grčkoj neophodno je dozvolu zameniti za grčku, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita.

Italija je malo slobodnija po ovom pitanju. Prema bilateralnom sporazumu o uzajamnom priznavanju zamene vozačkih dozvola, koji je stupio na snagu 8. aprila 2013. godine, nacionalne vozačke dozvole važe do godinu dana od datuma regulisanog boravka u Republici Italiji i nije potrebno ponovno polaganje vozačkog ispita. Ova država takođe priznaje naše vozačke dozvole na novom obrascu tokom privremenog boravka ili tranzita, uz obavezno posedovanje međunarodne vozačke dozvole ili zvaničnog prevoda iste.

Jedina zemlja na svetu koja ne priznaje srpsku vozačku dozvolu je Vijetnam. U ovoj zemlji, prema sajtu Ministarstva spoljnih poslova, ne važe ni međunarodne vozačke dozvole. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu