U maju sva preduzeća ostaju bez zaštite države! - iKragujevac


Vesti

Ministar privrede Željko Sertić je izjavio da do kraja maja nijedno preduzeće u Srbiji neće biti pod zaštitom države.

On je na predstavljanju Sive knjige NALED-a rekao da je pre samo godinu dana pod zaštitom države bilo više od 500 državnih preduzeća koja nisu privatizovana, a da ih sada ima svega 10.

“Ta preduzeća su godinama pravila milijarde i milijarde gubitaka i čekali državu da to reši”, naglasio je ministar privrede ističući da je sadašnja vlada to prekinula i da sva preduzeća sada moraju tržišno da posluju.

Sertić je rekao da je reč o više od 500 preduzeća koja nisu mogla da izmiruju svoje dugove, da plaćaju porez, za struju i drugo. Kako kaže, u neprivatizovanim preduzećima i onima koja nisu restrukturirana bilo je više od 90.000 ljudi.

“Politička odluka je ključna za sprovođenje reformi u privredi i bez političke podrške premijera ništa ne bismo mogli da uradimo po tom pitanju”, naglasio je Sertić.

On je rekao da se sada treba pozabaviti poslovanjem javnih preduzeća na republičkom i lokalnom nivou, kao i da su u četiri najveća počele reforme - EPS-u, Srbijagasu, Železnicama Srbije i Putevima Srbije.

Sertić je rekao da će u narednom periodu biti doneta četiri pravilnika, od kojih su najvažniji za ulaganja i privredno okruženje.

Ministar je kazao da je Vlada na poslednjoj sednici proglasila 2016. za godinu preduzetništva u Srbiji i najavio da će uskoro biti predstavljeni podsticaji za razvoj preduzetništva.

Sertić je kazao da predstojeći izbori ne mogu da ugroze reforme u Srbiji, da je na građanima da biraju, a da će dotle vlada nastaviti da radi punom parom na razvoju zemlje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu