USKORO: Komunalna policija će moći da legitimiše i privodi - iKragujevac


Vesti

Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji u kom se navodi da policajci mogu legitimisati prekršioce, ali ih i privesti prekršajnom sudu, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Državni sekretar u tom Ministarstvu Ivan Bošnjak ocenio je da će, ukoliko Nacrt zakona bude usvojen u predloženoj formi, biti značajno unapređena sigurnost građana i imovine.

Prema njegovim rečima, predloćeni propisi pružaju dodatni okvir za međuopštinsku saradnju i podizanje kapaciteta svih lokalnih samouprava za bolju primenu propisa iz oblasti komunalnih nadležnosti i asistiranja inspekcijskim službama.

Ukida se i ograničavanje broja komunalnih policajaca

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je Nacrtom zakona, pored uvođenja mogućnosti osnivanja komunalne policije i u opštinama, omogućilo i da dve ili više jedinica lokalne samouprave mogu obrazovati zajedničku komunalnu policiju ili da opština ugovorom sa gradom ili drugom opštinom može obezbediti delovanje komunalne policije na svojoj teritoriji.

Takođe, imajući u vidu potrebe gradova, posebno onih koji imaju veliku teritoriju i velike komunalne probleme, predloženo je ukidanje formule koja ograničava broj komunalnih policajaca.

Na taj način se svim jedinicama lokalne samouprave omogućava da konačni broj komunalnih policajaca prilagode svojim potrebama, a u skladu sa maksimalnim brojem zaposlenih koji je već definisan drugim propisima, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, vodeći računa o rešavanju konkretnih problema u radu komunalne policije, ali i o očuvanju i zaštiti prava građana, Nacrt zakona povećava i dodatno razrađuje postojeća ovlašćenja komunalnih policajaca.

Definisana primena ovlašćenja prema maloletnicima

Novo ovlašćenje komunalne policije je pravo da od građanina zatraži obaveštenje o pitanjima koja su od značaja za njeno postupanje, uz ogradu da građanin nije u obavezi da to obaveštenje pruži.

Komunalna policija može izvršiti ne samo proveru identiteta lica koje krši propise iz njenog delokruga, već i onih lica koja se zateknu na mestu kršenja propisa, kao i da bez odlaganja može privesti nadležnom prekršajnom sudu prekršioce.

Takođe, definisana je primena ovlašćenja prema maloletnicima, a utvrđena je i obaveza jedinica lokalne samouprave da deo komunalnih policajaca upućuju na obuku za rad sa maloletnicima.Otvorena je mogućnost da se u radni odnos u komunalnoj policiji, preuzimanjem iz Vojske Srbije, primaju profesionalni vojnici, kao i ovlašćeni policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, pod uslovom da ispunjavaju i ostale zakonom propisane uslove.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu