NEVEROVATNO: Sve veći broj Kragujevčana živi u "divljem" braku - iKragujevac


Vesti

Žvot u grehu. Divlji brak. Tako je nekad nazivana vanbračna zajednica. Ne tako davno, bilo je sramota živeti nevenčano. Danas je skinut žig sa ove institucije, koja je po našem Ustavu izjednačena sa brakom i definiše se kao trajnija zajednica muškarca i žene.

Podaci republičkog Zavoda za statitistiku pokazuju da u Srbiji 236.000 osoba  živi u vanbračnoj zajednici,u Kragujevcu svaka peta osoba,Da je ovaj vid partnerstva u porastu pokazuje istraživanje Instituta društvenih nauka da je početkom devedesetih u našoj zemlji svako sedmo dete bilo rođeno u vanbračnoj zajednici, a deceniju kasnije svako peto. 

Neka istraživanja su pokazala da parovi koji se odlučuju na zajednički život da bi "isprobali brak" imaju veće šanse da svoj odnos učine nestabilnijim i manje zadovoljavajućim. Ovo je na prvi pogled paradoksalno, ali svaki par se na početku zajedničkog života nalazi pred zadatkom usklađivanja koje pokreće niz procesa i potrebno je vreme i strpljenje dok se partneri ne usaglase.

 Kragujevčani zajednički život tumače samo kao zamenu za brak ,i shodno tome  imaju veću verovatnoću da kreiraju stabilan, dugotrajan, zadovoljavajući odnos, jer svoju vanbračnu zajednicu takođe tretiraju kao zajednicu "i u dobru i u zlu"i smatraju da  vrlo  važan motiv koji pokreće par na zajednički život .

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu