I VAMPIRI SE PLAŠE: Vodenica u Kragujevcu stara 300 godina (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Vodenica u Šumadiji posle tri veka rada i dalje melje brašno. Kako kažu njeni vlasnici, od nje se i vampiri plaše jer se nalazi na Srebrenici, nekada bogatoj srebrom, jedinim metalom za koji se veruje da ih ubija.

U varoši Stragari kod Kragujevca, već 300 godina radi vodenica porodice Cicić, gde se melje brašno “sa dušom”, gde mladence čeka krevet za prvu bračnu noć i gde nijedan vampir kome je do opstanka ne sme da priviri.

Vodenica je na reci Srebrnici, nekada bogatoj srebrom, jedinim metalom za koji se veruje da ubija vampire.

Vodenica Cicića na Srebrnici pod zaštitom je države. Vodeničar, Miroslav Cicić, jedini je predstavnik iz sedme generacije osnivača ove vodenice. On tvrdi da je na Srebrnici, u vreme Miloša Obrenovića, bilo 68 vodenica.

Poslednja vodenica u Stragarima ima glavnu prostoriju gde se melje žito i sobu za vodeničara, pretvorenu u – sobu za mladence.

Ideju sam dobio zbog verovanja o magijskom uticaju vode sa vodenice na neudate devojke i mlade koje što pre žele naslednike. U nekadašnju vodeničarevu sobu stavio sam starinski krevet i nudim ga mladencima za prvu bračnu noć. U sobi je i kamin, da im bude toplo u hladne dane. Priznaćete, to je neobična prva bračna noć – kaže Cicić dodajući uz osmeh da je suprugu zalud pozivao da u vodenici proslave 30. godišnjicu braka.

Upitan šta će mladenci ako im u gluvo doba noći na prozor kraj kreveta proviri neki rođak vampira Save Savanovića, Cicić ima spreman odgovor.

Ovo je najsigurnija vodenica na svetu. Na reci je Srebrnici, iz koje se nekada ispiralo srebro. Znate i sami da vampire možete ubiti jedino srebrnim metkom. Ako koje od tih čudovišta i naiđe, moj gost može samo da se malo pridigne iz kreveta i vampira prsne vodom iz Srebrnice. Ma, obezbedićemo kraj kreveta čašu vode iz reke – šeretski i uz osmeh kaže Cicić.

 Verovanje vezano za vodenicu jeste ono o vodi direktno sa vodeničkog kola, koju valja popiti da bi se ostvarili razni magijski rituali. Po ovu vodu dolazile su mahom nerotkinje, kaže Cicić. U svom šeretskom maniru nastavlja “ali ja mislim da su tu pomagali više vodeničari nego voda”.

Postoje i verovanja da devojke koje ne mogu da se udaju, treba da potraže pomoć sa vodenice. Moraju da donesu majicu, a vodeničar koji se u magiju razume, treba majicu da veže za osovinu, a potom pusti kamen da melje brašno.

Izvor:Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu