OVO ZIMI KRAGUJEVČANI TAMANE: Šumadijski čaj "greje i leči dušu" - iKragujevac


Vesti

Kada dođu hladni dani i zimsko vreme šumadijski čaj je sastavni deo brojnih običaja i svakodnevnice Kragujevčana jer greje i leči dušu.

Postoji hiljadu čajeva, a samo je jedan šumadijski čaj. Taj naš čaj greje i leči dušu i zato je jedinstven u celom svetu, a potiče iz Šumadije i zato se zove šumadijski čaj. 

Izuzetno je blаgotvorаn moždа čаk i lekovit, posebno u hlаdnim zimskim dаnimа, to će ti reći svаki srpski seljаk “Šumadijski čaj”.

Šumadijski čaj je kolokvijalni naziv za napitak koji se u Srbiji pravi od kuvane rakije.

Šumadijski čaj priprema se i od rakija od šljiva "madžarke", "stenlejke", "čačanske lepotice" i "čačanske rodne", i to tek kada prođu bar tri sedmice od fermentacije, jer, kako ocenjuju iskusni majstori u njegovom pripremanju, treba šećer iz voća da pređe u alkohol.

Šumadijski čaj je alkoholno piće jačine oko 25 %. Manja jačina od 20 % i veća od 30 % narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića. Priprema se obično vezuje za rakiju manje jačine i lošijeg kvaliteta koju je na taj način moguće iskoristiti. Količina šećera treba da bude takođe oko 1/4 od ukupne količine tečnosti za pripremu. Da bi se postigla jačina od 25 % čistog alkohola, npr. 5,5 dl rakije jačine 45 % i 4,5 dl vode ukupno daju taj procenat.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu