LJUBAV U KRAGUJEVCU: Fiat "spojio" Kragujevčanku i Italijana! - iKragujevac


Vesti

Masovan boravak Italijana u "Fijatu" ostavio tragove dublje od "poslovno-tehničke saradnje". Slučajno sam sreo Mariju. Kao u bajci. San mi se ostvario - kaže Mateo Zabitata iz Bergama.

Dok je građena nova fabrika automobila, u Šumadiji je boravilo sedam hiljada Italijana i oko 1.500 Poljaka i Turaka. I danas je u "Fijatu" na desetine Italijana. Manje grupe dolaze i odlaze. 

Stvorena su nova prijateljstva, a i sam grad je dobio novi (azurni) šmek, koji opstaje - uprkos činjenici da su se brojni stručnjaci sa Apeninskog poluostrva, nakon prenošenja znanja ovdašnjim kolegama, vratili u svoju zemlju. Ostale su veze - skoro svakodnevne.

U poslednjih sedam godina, brojne ljubavi rođene između Kragujevčanki i Italijana, krunisane su zajedničkim životom. Većina supružnika je život nastavila u Italiji. Kako saznajemo - neki i u Češkoj, ali ima i onih koji su se odlučili da ostanu ovde. Sada već bivši "Fijatov" radnik Mateo Zabitata (26), iz Bergama, i njegova verenica Marija Pavlović (24), doneli su odluku da zajednički život nastave u Srbiji. On je naučio srpski jezik, osnovao sopstvenu firmu, a odlučio je i da pređe u - pravoslavlje.

"U Kragujevac sam doputovao 2010. i kao i svi moji prijatelji oduševio se Srbijom", kaže Zabitata i dodaje:

"Ovde mi se sve dopada. Živite znatno opuštenije od nas. Kada kažete 'ajde da radimo', onda radite. Kada odlučite da se provodite kako kažu moji prijatelji Srbi koji rade u Fabrici automobila 'gas do daske', ili tako nekako... Posle par meseci poželeo sam da ostanem da živim ovde. I slučajno sam sreo Mariju. Kao u bajci. San mi se ostvario. To je posle i bio razlog da otvorim fabriku koja uspešno sarađuje s 'Fijatom'. Stekao sam i brojne prijatelje".

I Marija kaže da nije ni sanjala da će njen izabranik biti iz neke druge države:

"U Kragujevcu kao i u Italiji na nas svi gledaju sa simpatijama. Kada smo u gostima kod njegove porodice, na stalnoj smo vezi s Kragujevčanima i obrnuto", zaključila je Pavlovićeva..

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu